Веднага след деня на апостол Филип – 14 ноември от

...
Веднага след деня на апостол Филип – 14 ноември от
Коментари Харесай

Важен ден! От днес започват 40 дни на строги забрани и въздържание

Веднага след деня на деятел Филип – 14 ноември от 15 ноември стартират Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово. Постът е открит относително късно, в чест на Раждането на Спасителя, с цел да се очистят християните посредством смирение, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
40-дневният Коледен или Рождественски пост приключва на 24 декември - Бъдни вечер. Той е вторият по своята дълготрайност след Великия пост.

Рождественският пост е четиридесетдневен и не е по този начин непоколебим като Великия и Богородичния пост, като е сходен на Апостолския или Петровия. Коледният пост се назовава още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост. Той именуван също "Четиридесетница на деятел Филип ", защото се чества незабавно след Деня на деятел Филип - на 14 ноември.

Утвърждаването му е станало относително късно - през XII век. Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия наследник Исус Христос.

През първата седмица на Рождественския пост от 20 до 24 декември, в това число, се употребява единствено растителна храна с олио. През останалите дни /без сряда и петък/ се позволяват безгръбначни животни /охлюви, миди, октоподи и други/, които също се одобряват за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се употребява и риба.

Според духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост, а човек би трябвало с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси помилван.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са неразрешени венчавките.

На 15 ноември почитаме паметта на Свeтите мъченици Гурий, Самон и Авив

Свети Гурий и Самон, потърпевши в град Едеса във време на гонението при Диоклетиан (царувал 284-305 г). Чрез най-ужасни изтезания ги принуждавали да турят тамян на идолския жертвеник, само че християните били подготвени по-скоро да отидат на гибел, в сравнение с да извършат езически ритуал.

По време на своите премеждия те молели Господа за помощ: "Господи Боже наш! – молел се Самон – Ти, без Чиято воля ни една птичка не умира, помогни ни с Твоята мощ, опази в нас неугасимия светилник на Твоите заповеди, управлява ни посредством Твоята светлина и удостои ни да достигнем самодоволство, тъй като си блажен вовеки! "

Господ чул молитвата на светците и им дарувал невероятна неотстъпчивост. Като претърпели страшни изтезания, мъчениците били обезглавени с меч.

След няколко години, при император Лициний, дякон Авив бил непреодолим в Едеса за Христовата религия. Тялото му било заровено до гробовете на свети Гурий и Самон, и по-късно едеските християни построили черква над мощите на тримата свети Мъченици, които Господ популяризирал посредством чудеса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР