Вечно непредсказуемият Тръмп, Джонсън в капана на Брекзит, Конте с

...
Вечно непредсказуемият Тръмп, Джонсън в капана на Брекзит, Конте с
Коментари Харесай

Макрон събира в Биариц една поразклатена Г-7 в опит да обедини световните сили

Вечно непредсказуемият Тръмп, Джонсън в клопката на Брекзит, Конте с нестабилно премиерство. Клубът на демократичните демократи от Г-7, чийто хазаин в Южна Франция този уикенд ще бъде Еманюел Макрон, не е в доста добра форма, само че ще се опита да показва геополитическата си значителност на фона на огромния брой международни рецесии.

Напрежението в Арабско-Персийския Залив, комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, изключителното състояние с климата - броят на горещите тематики нараства, като измежду тях е и рецесията в Хонконг, която може да бъде разисквана на срещата. Такава тематика е и рецесията в Кашмир, която сигурно ще бъде дискутирана, защото индийският министър председател Нарендра Моди е поканен в Биариц (балнеоложки курорт, в който поради срещата са планувани съществени ограничения за сигурност).

Епохата, когато бе допустимо страните от Г-7 да излязат с единна позиция, обаче е отминала " в един свят, който през днешния ден е мощно фрагментиран, много нестабилен и където общоприетите рамки към този момент не се употребяват наложително с успеваемостта, каквато имаха в предишното ", обобщава източник, непосредствен до френското президентство.

Основният неустойчив детайл в групата явно е Доналд Тръмп. Няколко други водачи обаче са в комплицирано състояние, което слага под въпрос позициите им, като да вземем за пример Борис Джонсън, намиращ се в центъра на психодрамата на Брекзит, Ангела Меркел, стигнала до извънредно безсилие след 14 години на власт, и Джузепе Конте, чието държавно управление е изложено на заплаха в Италия.

" Форматът и самото битие на Г-7 са обект на полемика, защото това беше мястото, където остарелият Запад можеше да дебатира откровено и да показва общи позиции с огромна значимост за огромните интернационалните провокации. Всичко това сега изчезва поради следеното прахосване ", изяснява пред Франс прес някогашният италиански министър председател Енрико Лета, декан на учебното заведение за интернационалните връзки към Университета по политически науки в Париж.

Разногласия

В този комплициран подтекст Еманюел Макрон, който се пробва да играе ролята на медиатор (той се срещна през вчерашния ден във Франция с Владимир Путин, чиято страна бе изключена от Г-8 през 2014 г.), желае да реформира този формат, който назова " спектакъл на сенки и разделения " след миналогодишното издание на Г-7 в Канада, белязано от зрелищен ядосан изблик на Доналд Тръмп.

По тази причина не се чака да бъде призната заключителна декларация - нещо прекомерно комплицирано поради сериозните различия сред членовете на групата по въпросите на климата, иранската рецесия, рецесията с мигрантите, Брекзит и т. н.

Френското председателство ще се опита да насърчи появяването на " обединения от заинтригувани страни ", които желаят да " предложат съответни решения на огромните провокации ", твърди френски източник - затова са поканени няколко държавни ръководители отвън Г-7. Освен Моди, това са президентите на Чили Себастиан Пинера и на Египет Абдел Фатах ас Сиси, както и няколко африкански водачи като Пол Кагаме (Руанда), Марк Кристиан Каборе (Буркина Фасо) и Маки Сал (Сенегал). Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче анулира пътуването си по здравословни аргументи.

" Г-7 бе основана като клуб на демократичните демокрации... а демократичните демокрации към момента имат какво да дадат на света и по какъв начин да допринесат за груповата непоклатимост, мира и сигурността ", споделя различен френски източник, правейки обобщение на задачата, която се пробва да извърши Еманюел Макрон.

Ос Джонсън-Тръмп?

Официалната тематика на срещата ще бъде " битката против неравенствата ".

Сред " огромните провокации " попада и изключителното състояние с климата. " Всички членове като се изключи Съединените щати ще поемат ангажимент да приложат на процедура Парижкото съглашение за климата, да изразят поддръжка за срещата на Организация на обединените нации за климата през септември и да пазят биологичното многообразие ", споделя Джон Киртън, шеф на екипа за проучване на Г-7 в Университета на Торонто.

По икономическите въпроси водачите може да утвърдят постигнатите в средата на юли от финансовите министри на страните им сделки за съглашение за облагане с налози на огромните софтуерни компании.

Но както постоянно става, при сходни срещи най-интересното не е включено в програмата - непредвидените неща, езикът на тялото на водачите, кой с кого се среща на четири очи, ще се сближи ли Борис Джонсън с Доналд Тръмп, с цел да се застрахова за Брекзит без договорка? Ще бъде ли изолиран американският президент по същия метод, както на фамозната фотография от срещата на Г-7 в Канада, на която той седи в наличието на останалите водачи, които наподобява се пробват да го убедят в нещо? /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР