Вече втори месец Kaufland България въвежда поетапно в своите хипермаркети

...
Вече втори месец Kaufland България въвежда поетапно в своите хипермаркети
Коментари Харесай

С иновации развиваме потребителската среда в България


Вече втори месец Kaufland България вкарва поетапно в своите хипермаркети съвременни каси на самообслужване, които дават редица улеснения за клиентите. След първия пилотен магазин в София, нови каси работят към този момент и в други магазини на комерсиалната верига в столицата, Пловдив и Русе. Какви са техните преимущества, както и в какъв по-широк подтекст на усъвършенствания за клиентите са сложени, споделя Александър Иванов, Ръководител направление Процеси и системи в Kaufland България.

Разкажете ни какво е новото в този тип каси на самообслужване и с какво те се разграничават от общоприетите каси?

Касите на самообслужване са от най-ново потомство и оферират на клиентите опция сами да сканират, опаковат и заплащат за своите покупки. Предимствата им са безспорни - не е належащо да се чака на дълги опашки, изключително в предпразнични интервали или пикови часове на деня, което сега даже и не е целесъобразно. По този метод се заобикаля струпване и се обезпечава комфорт за клиента, с помощта на по-голямото персонално пространство, умерено следене на личната сметка, нареждане на продуктите съгласно персоналните привички. С едно натискане на екрана се изписват подробни указания за всяка стъпка от използването на устройството до завършването с заплащане - в брой или с карта, по лична преценка. Връщането на артикули също е допустимо, стига да е съхранена касовата записка

Възможността клиентът самичък да наблюдава сметката си, бързината при извършване на покупки и по-добрата отдалеченост са единствено част от преимуществата, които новата система дава. Отделно, новите каси на самообслужване допълват броя на общоприетите каси и на процедура улесняват извършването на покупки на всички, даже и на тези, които заплащат сметките си на касиер.

Какви са вашите прогнози за навлизането на този вид каси в хипермаркетите на Kaufland у нас?

Имаме предпочитание да внедрим този вид каси поетапно в няколко града на страната, в избрани по-големи обекти, където пространството го разрешава. Започнахме тестово в София, в най-големия ни хипермаркет в България - в Банишора. Последва един от магазините ни в Пловдив, а на идващ стадий присъединихме и други магазини в София и Русе. Отзивите досега са положителни и натоварването на касите в целия магазин е облекчено - факт е, че има спомагателни устройства, от една страна. От друга страна, модернизирането притегля повече клиенти.

Въвеждането на каси на самообслужване в действителност е идващ стадий на рационализация, който заменя и надгражда към този момент въведените бързи касови ленти за покупки до 6 продукта. Разбира се, общоприетите каси си остават преобладаващи, само че имаме вяра, че с нововъведения от този вид ние даваме избор на клиентите и осъвременяваме процеса на извършване на покупки в нашите обекти.

Какви други трендове моделират ритейл промишлеността и какъв е приносът на вашата компания?

За нас нововъведенията са в възстановяване на потребителско преживяване, тъй като ние си даваме сметка, че по-голямата цел е да изградим изцяло прелестно и удовлетворяващо чувство от пребиваването на наша територия. Преживяването от извършването на покупки е сложно и нашият бранш работи и на това равнище - със софтуерни, IT и софтуерни разработки, улесняващи извършването на покупки - какъвто образец са точно касите на самообслужване.

Много значима наша идея за извършване на покупки, върху която непрекъснато надграждаме, е така наречен идея one-stop shop. Такъв обект е всеки един хипермаркет на Kaufland в България (а и в Европа). Идеята е да предложим на едно място доста удобства за клиентите, които са пристигнали при нас. Kaufland е не просто магазин, а търговски център. Големият брой клиенти на нашата компания дава опция за развиването на доста други бизнеси под покрива на Kaufland България и това е образец за добре работещ бизнес модел.

Имате ли други иновационни планове, за които може да се каже, че развиват потребителската среда в България?

Проектите са доста, само че бих загатнал тези, които директно се отразяват на потребителско прекарване в Kaufland. Един от най-важните ни планове е точно за потребителска задоволеност. За всеки един от магазините ни сме избрали чиновници - предпочитано от браншове " Обслужване на каси " и " Свежи храни " и - които да са по този начин наречените " Посланици на общителното обслужване ". Те подкрепят чиновниците на всеки хипермаркет с образования по тематиката " Клиентска задоволеност ". За задачата употребяват и особено създаден инструментариум - " Наръчници за общително обслужване ", както и обучителни карти - които съдържат образци и съответни насоки при работа с клиенти в другите браншове Информация, Каси, Витрина с обслужване.

Освен основаните правила за работа с клиенти, компанията предлага и благоприятни условия за гъвкаво извършване на покупки, с избрани улеснения за посетителите в магазина. Едни от тях са ориентирани към удобства за бързо обслужване на каса и отплата, при положение на закъснение, други към поддържане на безупречна прохлада на продуктите, а има и такива, предоставящи по-дълга гаранция от общоприетата за някои уреди и лесната им подмяна в избран период. Във всичките 60 филиала на Kaufland България тези правила са разказани на отличителните табели " Обещания към клиентите ", ситуирани в съответните браншове на магазина. Те са елементарно налични и на уеб страницата на компанията, както и в личните обществени мрежи на Kaufland.

Важно е да споменем и развиването на електронната търговия, което започнахме преди година и по този начин разширихме избора за доста наши клиенти с още една опция за извършване на покупки при нас. Kaufland България продължи да разраства мрежата си от градове, в които това е налично и тази година в нея се причислиха още няколко. Електронният магазин, който компанията ни предлага в партньорство с платформата за доставки foodpanda, сега дава опция за разнороден избор от над 5 000 продукта от всички наши продуктови категории.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР