Вече три години Леле кръстосва безспирно шосето, известно като Сребърния

...
Вече три години Леле кръстосва безспирно шосето, известно като Сребърния
Коментари Харесай

„Сребърният път” от Стина Джаксън – новата сензация на шведската криминална литература

Вече три години Леле кръстосва безкрайно шосето, известно като Сребърния път, виещ се измежду безкрайни гори и дребни изолирани селища в северната част на страната. Нощем, когато множеството хора спят, той пуши и обикаля с колата, търсейки щерка си Лина, която за последно е видял в деня, в който я е оставил на една спирка на Сребърния път.

Когато обаче рейсът дошъл 15 минути по-късно, нея към този момент я е нямало там. Последвалото огромно търсене не дава никакъв резултат – Лина като че ли се е изпарила във въздуха и не е оставила безусловно никаква диря. А с нейното изгубване отлита и досегашният живот на Леле – майката на Лина го напуща, хвърляйки виновността за случилото се върху него, а мислите и цялото му създание са съсредоточени само в мига, в който вижда щерка си за последно. Затова той употребява лятната почивка, с цел да кара неуморно по Сребърния път през белите нощи. Твърдо решен, че няма да се откаже, до момента в който не откри Лина, Леле влиза във всяка отбивка, ревизира всяка изоставена колиба, всяко сечище, промъква се скрито в непознати парцели и ревизира мазетата им – още веднъж и още веднъж, и още веднъж...
Междувременно 17-годишната Мея се нанася в едно от градчета по Сребърния път. Това е следващата спирка на майка ѝ в търсенето на толерантен мъж, който да се грижи за нея и щерка ѝ. Тук Мея ще открие дом и любов. А след това ще заплати жестока цена за това. Пътищата на Леле и Мея ще се пресекат и една мрачна загадка ще бъде разкрита. Но не всичко изгубено може да бъде намерено…


Стина Джаксън (1983) е родена в Шелефтео, Швеция. През 2006 година се придвижва в Денвър, щата Колорадо в Съединени американски щати, където написва и дебютния си разказ „ Сребърният път”. Книгата се появява на бял свят в родната й Швеция през май 2018 година и още с излизането си провокира всеобща нервност, оглавявайки класациите през идващите месеци с продажбата на впечатляващите 200 000 копия единствено на шведския пазар. Тенденцията за първо място в класациите продължава и през най-силния месец – декември, като в това време правата за превод на трилъра са продадени в десетки страни по целия свят. В добавка книгата печели и Голямата премия на Шведската академия на престъпните създатели, оставяйки отпечатъка си в 36-годишната история на оценката като първия дебют, почетен с тази чест.

У нас „ Сребърният път” излиза в превод от шведски на Любомир Гиздов, прочут с преводите на Камила Лекберг, Фредрик Бакман, Юнас Юнасон и други. Корицата на романа е дело на Живко Петров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР