Вече сме върнали контейнери с италиански боклук, обяви вътрешният министър

...
Вече сме върнали контейнери с италиански боклук, обяви вътрешният министър
Коментари Харесай

Вътрешният министър с нова информация за италианския боклук

Вече сме върнали контейнери с италиански отпадък , разгласи вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарен надзор.
Народният представител от Българска социалистическа партия Васил Антонов попита за открит италиански отпадък в Плевен, само че получи много къс и сбит отговор.
Маринов уточни, че на два пъти е осъществена инспекция на информация за незаконен отпадък в Плевен, след което е формирано досъдебно произвеждане.
Направен е оглед на площадката, като са взети материали, а балираните боклуци са снимани. Повече информация Младен Маринов не можел да каже, тъй като нямал позволение от наблюдаващия прокурор.
Червеният народен представител Васил Антонов изясни, че площадката, на която са открити отпадъците, няма притежател . Ясно е, че следва тежка работа, призна той, само че хората чакат съответни резултати.
Антонов изясни още, че от Министерство на околната среда и водите не са си свършили работата и би трябвало да поемат отговорност за дейностите, които не са преприети в точния момент.
Припомняме, че  за отпадъците от Италия, предопределени за страната ни, се заприказва още при започване на декември, когато италианските управляващи заловиха противозаконни 815 тона отпадъци, предопределени за България. Незаконният товар беше открит във трен. Търговската стойност на боклука се пресмята на 130 хиляди евро.
От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското държавно управление не води договаряния с Италия за приемане на отпадъците. Те отхвърлиха при тях да е постъпвала публична информация за арестуваните противозаконни тонове отпадък.
Ден по-късно стартира следствие кой е провел изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или заровена в депа у нас. По-късно стана ясно, че спрените в Италия боклуци били крайни артикули от активността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени.
Вече през новата година започнаха да се откриват към този момент складирани боклуци, в това число и импорт от Италия, както и на двете пристанища - Варна и Бургас - бяха спрени контейнери с вносен отпадък. По тези случаи се води следствие, а по предписание на основния прокурор Иван Гешев то бе взето и на специфичен контрол от Апелативната прокуратура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР