Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От

...
Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От
Коментари Харесай

Кунчев: Хората са изморени от ограничителните мерки

„ Вече сме при започване на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица означаваме непрестанен растеж на инфектираните. За благополучие, не с прекомерно бърз ритъм, само че е реалност, че предходната седмица имаше ден с над 300 инфектирани. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500 ”. Това съобщи доцент Ангел Кунчев в студиото на „ Здравей, България ”.

По думите му е изцяло допустимо през септември да има по 3000 инфектирани дневно. „ Колко тъкмо ще бъдат инфектираните и какъв брой бързо ще дойдат, зависи от доста фактори като се стартира от % на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви триумфи и минем през спазването на ограниченията, където още по-малко можем да се похвалим с някакви триумфи. За страдание, можем да чакаме и по-тежки от вероятните разновидности ”, разяснява той.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма единствено за неимунизирани, той разяснява: „ От здравна позиция в това има логичност. Имунизираните са доста по-защитени от останалите. От чисто обществена позиция обаче заобикалям да върша мнения, тъй като обществото е доста изморено и по никакъв начин не е склонно да приема нови ограничаващи ограничения. Предполагам, че всяко едно ръководство, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт ”.

„ Бих предложил нови и тежки ограничавания единствено като последна мярка, тъй като насъбраната отмалялост и предпочитание за естествен живот са доста мощни. Ако обаче кривата е прекомерно стръмна, в случай че имаме 3000-4000 заразени дневно, това не е невероятно да се случи. Всичко зависи от ситуацията ”, уточни още Кунчев.

„ Ваксината с две дози пази в голяма степен този, който си я е направил. Всички данни за смъртност и тежко протичане демонстрират, че тя работи и то доста добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неимунизирани ”, сподели още той. И добави, че макар обстоятелството, че имунизацията в пъти понижава опцията да се заразим и да носим вируса, опцията за заразяване не може да се изключи.

На въпрос дали е належащо слагане на трета доза ваксина на първите имунизирани, Ангел Кунчев отговори: „ Мисля, че това ще се случи наесен, то обаче би трябвало да се случи след позволение от Европейската организация по медикаменти и смяна на късата характерност на имунизациите. Надявам се най-много това да се случи с нови ъпдейтвани ваксини,  които са съобразени с новите разновидности. Заложено е в договорите на България с производителите това да се случи през 2022 и 2023 година ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР