Вече познавате тази , в която ви запознаваме с наглед

...
Вече познавате тази , в която ви запознаваме с наглед
Коментари Харесай

Невероятни футболни факти, част 2

Вече познавате тази, в която ви срещаме с привидно невероятни и невъзможни, само че действителни обстоятелства от света на футбола. Необятният свят на футбола крие ужасяващо доста любопитни обстоятелства, с част от които ще се опитваме от време на време да ви срещаме. Така че – запознайте се с втората порция 10 учудващи обстоятелства. Които са самата истина.

Невероятни обстоятелства:

1. Робърт Ърншоу е единственият човек, който е вкарвал хеттрик във всички професионални равнища на британския футбол, Купата на футболната асоциация, Купата на лигата и за националния си отбор. Самата мисъл, че даден състезател се е подвизавал във всички лиги е налудничава, какво остава да е осъществил хеттрик на всички места. През ноември 2000 година нападателят бележи 3 пъти във вратата на Бристъл Роувърс с екипа на Кардиф във ФА Къп. Само месец по-късно упражнението се повтаря, като този път жертвата е Торки Юнайтед в Лига 2. През 2002 Ърншоу съумява да преодолее три пъти вратаря на Бостън Юнайтед в шампионата за Купата на Лигата на Англия, а през ноември същата година е прецизен още веднъж на три пъти против Куинс Парк Рейнджърс в турнирен мач в Лига 1. Кардиф няма по какъв начин да не си спомня с топлота за голаджията си, който бележи три попадения против Джилингам през 2003 в среща от Чемпиъншип. Година по-късно с националния екип на „ драконите “ осъществя 3 гола против Шотландия, а през 2005 идва и хеттрикът във Висшата лига против Чарлтън, към този момент с екипа на Уест Бромич Албиън. Ама че работа!



2. Рапид Виена има повече шампионски трофеи на... Германия от, да речем, тимове като Байер Леверкузен. Обяснението е, че през 1941 отборът от днешна Австрия се състезава по разбираеми аргументи в Бундеслигата и... печели трофея.

3. Някогашният емблематичен състезател на Челси Джанфранко Дзола е единственият футболист, получавал червен картон на Световно състезание... на рождения си ден. Това става на обичания за нас Мондиал през 1994. Не можем да кажем, че това е бил най-желаният подарък, който реферът е можел да сервира на Дзола.

WORLD CUP STRANGE FACTS:

The only player to be sent off on his birthday is Gianfranco Zola of Italy, who got a red card against Nigeria in a second round game in USA 1994.
— Damilola Alagbe (@dammydudu)

4. Един факт, който е по-скоро любопитен. И не толкоз футболен. През сезон 2010/2011 най-разпространените дребни имена в британската Висша лига са Дейвид и Джеймс. По подигравка на ориста това е първият сезон след края на кариерата във Висшата лига на вратаря Дейвид Джеймс.

5. Последният край в Шампионската лига (или Купата на Европейските Шампиони), в който играят два тима, в чиито редици няма нито един чужденец е през 1967. Хората нормално считат, че огромното преселение на футболистите и прехвърлянията в непознати страни е събитие, започващо от към 90-те години на предишния век, само че в действителност всичко стартира много по-рано, въпреки и не в сходни мащаби. В упомената година на финала играят Селтик и Интер, където тогава се подвизават надлежно единствено шотландци и италианци.

6. Твърди се, че вратарят на Манчестър Юнайтед през 1975 – Алекс Степни – един път получил травма, размествайки челюстта си. Причината? Крещял е прекомерно доста по бранителите пред себе си. Дори и да звучи по-скоро като градска легенда, надали бихте желали да сте част от защитата, ръководена от Степни.

7. Обикновено нападателите не смеят да своеволничат, когато става въпрос за осъществяване на дузпи и бият с по-силния си крайник. Е, има и изключения. Обафеми Мартинс и Боби Замора са единствените играчи, които са осъществили от бялата точка във Висшата лига и с левия, и с десния си крайник.

8. И като сме на тематиката за нападателите – Рууд ван Нистелрой отбелязва 150 гола за Манчестър Юнайтед в славата си кариера. Невероятно (или по-скоро не, в случай че човек познаваше стила на нидерландеца), само че единствено един от тези 150 попадения е с удар отвън наказателното поле. Хищник.

9. Видзев Лодз е единственият тим, който печели първото място във второто равнище на дадена страна в две следващи години. През 2007/2008 поляците финишират пред всички останали и печелят промоция в най-високата дивизия на страната. Но корупционен скандал кара локалният футболен съюз да ги изхвърли назад във втора дивизия. На идващия сезон Видзев още веднъж финишира на първа позиция.

10. Оуен Харгрийвс е единственият футболист, играл за националния тим на Англия без в никакъв случай да е живял на Острова. Халфът, който носи екипа на Уелс до 19-ата си годишнина, е роден в Канада, a през 1997 отива в Байерн Мюнхен и живее в Германия, когато идва първата му повиквателна за „ Трите лъва “.

Declan Rice appeared for England tonight - a contentious moment as he had already played in three friendlies for the Republic of Ireland. Remember the curious case of Canadian player Owen Hargreaves who played for Wales U19s but then opted for England?
— BBC Sport Wales (@BBCSportWales)

Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР