Вече повече от 20 години Българското дружество по съдова и

...
Вече повече от 20 години Българското дружество по съдова и
Коментари Харесай

Организират безплатни прегледи за разширени вени

Вече повече от 20 години Българското сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология провежда безвъзмездни прегледи за хронична венозна болест в границите на национална осведомителна акция за предварителна защита по хронична венозна болест. За  втора поредна година акцията носи името „ Вземи краката си в ръце “. Инициативата има за цел да увеличи информираността на обществото по отношение на рисковете от появяването на разширени вени, ранните симптоми  на венозната болест, нуждата от своевременна диагностика и лекуване. 

В рамките на акцията ще бъдат проведени поредност безвъзмездни профилактични прегледи на тези, които желаят да ревизират в риск ли са от разширени вени. Поради огромния интерес към прегледите от предходни години, консултациите ще се извършат допълнително градове, а точно София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков  сред 29 юни и 10 юли, съгласно график, който ще бъде оповестен авансово на www.venite.bg. Записването стартира на самия уебсайт от 4-ти юни.

„ Стартирахме акцията с концепцията да разпространява сериозността на  венозните болести. Според статистиката от извършени изследвания, доста дребна част от хората посещават доктор експерт – съдов хирург и ангиолог. Повечето пациенти вървят при персоналните си лекари, които обаче не постоянно могат добре да преценяват и да диагностицират началните признаци на венозните болести и надлежно да дадат вярна и съответна терапия и инструкции за лекуване “, изясни проф. доктор Веселин Петров, началник на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ " Св. Марина " Варна и ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. „ Миналата година организирахме редица безвъзмездни прегледи и срещите ни с хората демонстрираха,  че над 80% от тях за първи път се срещаха със експерт съдов хирург и научаваха каква е обстановката с тяхното заболяване. Затова имаме вяра, че е значимо хората да са осведомени. При първи признаци за натоварване на венозната система -  болежка, тежест и мравучкане в долните крака, е значимо човек да посети доктор експерт “, изясни той. 

Добре е хората над 40 година да вършат съвещания със съдов хирург профилактично, даже да нямат открито заболяване на венозната система , уверен е проф. Петров. „ За мен профилактиката е по-важна от лекуването. Препоръчително е пациентите с разширени вени да съблюдават двигателен режим – не би трябвало да стоят дълго време седнали или легнали, а би трябвало да има задвижване на тялото, с цел да се засилва така наречен мускулна помпа на крайниците. Добре е да се носят по-стегнати ластични чорапи в есенно-зимния сезон, с цел да се профилактира разширението на вените на долните крака “, поучава още той. 

„ Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени визира огромна част от популацията освен в България, а и в света. Според международно огромно изследване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадии “, отбелязва проф. Марио Станкев, основен специалист по съдова хирургия и член на УС на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Статистиката демонстрира, че дамите страдат два пъти повече в сравнение с мъжете от хронична венозна болест. Дамите са по-засегнати поради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност.  

Проф. Станкев изясни, че при първия етап на болестта хората нормално в края н деня усещат краката си тежки, изтощени, изпитват болежка, дискомфорт; нощни крампи, само че все пак постоянно подценяват тези признаци. Когато към този момент се появят отоците на крайниците и промени по кожата, се счита, че заболяването е в напреднал стадий  и в случай че не се лекува, съществува риск от затруднения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, венозни язви. „ Нелекуваната хронична венозна болест може да докара до животозастрашаващи положения,  както и белодробен тромб или отделяне на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт. Това се случва в напредналите стадии на болестта. Затова е значимо хората да познават признаците и още в началните стадии, когато болестта може да се управлява и повлияе от подобаваща терапия, да се извърнат към доктор “, споделя още проф. Станкев. „ За да предотвратим появяването на разширени вени, би трябвало да променим метода си на живот “, прикани той.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР