Вече половин година прокуратурата държи на трупчета проверката по случая

...
Вече половин година прокуратурата държи на трупчета проверката по случая
Коментари Харесай

Защо половин година прокуратурата размотава Ало, Банов съм?

Вече половин година прокуратурата държи на трупчета инспекцията по случая " Ало, Банов съм ", обвързван с министъра на културата Боил Банов и записите, огласени от депутата Елена Йончева. През февруари тя пусна диалози, на които се чува по какъв начин се дават указания на чиновници на културното ведомство, които по този начин да оформят документи, че строителят да не заплати неустойки от над 700 000 лева за забавянето на ремонта на столичното Ларго, написа в.Сега.
" Проверката не е завършила с краен акт, сега при нас няма материали ", разяснява пред " Сега " шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров. Той добави, че с проблема се занимава не ръководената от него прокуратура, а по-високата инстанция - Апелативна профилирана. Имало и отделени материали от преписката, които пък били изпратени оттова във висшата прокуратура (ВКП). Защо те са изискани, какво се случва с тях и за какво въобще инспекцията се разтакава, остава неразбираемо, макар отправените въпроси към пресцентъра на спецпрокуратурата.
Още при започване на май Апелативната спецпрокуратура изиска за инстанционен надзор материалите по преписката, с която обвинител от Спецпрокуратурата отхвърли да образува следствие против министъра на културата Боил Банов. Основният претекст за прекратяването бе, че записите можело да са " манипулирани " и че липсвали задоволително доказателства. След това Елена Йончева съобщи нови доказателства - мобилния телефон, с който са били записани диалозите.
" В понеделник ще внеса писмо до прокуратурата, в което желая да получа отговор на какъв стадий е вторият ми сигнал ", разгласи пред " Сега " евродепутатът Елена Йончева. Тя уточни още, че с изключение на телефонните записи от левицата на държавното обвиняване са били предадени и други документи, чиято орис също е незнайна.
" Скептична съм. Колко сигнала внесох в прокуратурата, освен това много съществени - завършени след дълга работа на адвокати. Като стартираме от Хасково и " Кумгейт ", след това за градежа на оградата с Турция, та стигнем до " Ало, Банов съм ". По нито един от тези сигнали документите не са ни върнати от прокуратурата и нямам информация какво се прави по тях ", добави Йончева.
На всичкото от горната страна предходната седмица стана ясно, че Банов и културното министерство окончателно пропиляха шанса да получат неустойката от 754 хиляди лева за забавения ремонт на Ларгото, откакто пропуснаха периода да апелират предходните две правосъдни решения пред най-високата инстанция - Върховния касационен съд. Освен това ще би трябвало и да платят солидна сума от 73 хиляди лева за разходи по делото.
Казусът с Боил Банов обаче не е единственият. Държавното обвиняване към този момент цяла година крие и какво става с инспекцията за закононарушение по работа и търговия с въздействие на финансовия министър Владислав Горанов. Както " Сега " писа неотдавна, единственото, което е ясно по инспекцията, която започва предишния ноември, че тя е в Специализираната прокуратура. Ръководителят ѝ Димитър Петров отхвърли да отговори на въпроси на " Сега " за какво инспекцията се бави и дали е формирано дело, или пък е подложен отвод от следствие. Преди това информация по случая бе отказана и от ВКП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР