Вече почти три дни товарният кораб, който заседна в близост

...
Вече почти три дни товарният кораб, който заседна в близост
Коментари Харесай

Заседналият кораб: Кога ще бъде изведен от скалите на Камен бряг?

Вече съвсем три дни товарният транспортен съд, който заседна наоколо до резервата „ Яйлата “, продължава да стои край брега.

Корабът е с турски притежатели. Тръгнал е от Украйна с 9-членен екипаж и не се е отклонявал от курса си.

Ясно е, че транспортира 3000 тона торове, които трябваше да бъдат разтоварени на пристанището във Варна. На борда му има и 20 тона корабно гориво.

На този стадий не е открит разлив на каквито и да било субстанции. Според данните в продължение на повече от два часа дежурните на кораба не са подхванали дейности, с цел да избегнат засядането.

Врязал се е в скалите със скорост към 7 възела или 13 км/ч.

След като водолази направиха подводни фотоси, които бяха предоставени на „ Морска администрация “, специалистите откриха, че няма нарушение нито на хамбарите, в които се съхранява товара, нито на цистерната с гориво.

Оттук нататък обаче следва да се вземе решение по какъв метод корабът ще бъде изтеглен. Според направен проект на специалисти през днешния ден би трябвало да бъде осъществен оглед на морското дъно. Дали обаче това ще се случи не е ясно, защото е прохладно.

След осъществяването на огледа ще бъдат подхванати ограничения да се транспортира кран и различен кораб, на който да бъде пренесен част от товара.

Рибарите и локалните хора се тормозят от екокатастрофа. Засега специалистите са безапелационни, че няма такава заплаха, защото разлив на гориво няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР