Вече пета година чакаме новите закони за движение по пътищата

...
Вече пета година чакаме новите закони за движение по пътищата
Коментари Харесай

БСП: Готвеният закон за пътните превозни средства е лобистки

" Вече пета година чакаме новите закони за придвижване по пътищата - закона за пътните транспортни средства и този за водачите на ППС. На 19 август изтича срокът за публичното разискване на закона за ППС, в който закон ръководещите виждат метод да се оправят с намаляването на жертвите по пътищата. Затова в този момент светваме лампата на премиера да види кой е писал този закон, преди да бъде импортиран в Министерския съвет или Народното събрание, тъй като единственото нещо, което се прави с този закон, е пробутване на лобистки хрумвания и нито един текст не е в полза на българските жители или сигурността. " Това съобщи предходната седмица зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски на брифинг в централа на партията.

Свиленски напомни, че към този момент трябваше да започва работата на прословутата тол система. " Какво установяваме? Вместо да имаме пътища, по които да пътуват българските жители, имаме сектори от автомагистрали, цяла автомагистрала нямаме, това би трябвало да стане ясно на българските жители. Имаме една автомагистрала към Черно море, която за поредна година е с 90 км ограничаване - т.е. никаква автомагистрала. И една към Средиземно море, накъдето пътува друга част от българските жители, и изгоря преди четири дни ", сподели Свиленски.

Според него ситуацията е трагично. По думите му за пожара на автомагистрала " Струма " дни наред ни занимават с прекачване на отговорности. Всяка заран по утринните блокове гледаме по какъв начин единият споделя, че е отговорен другият. Всички тези институции обаче ги сплотява едно име - господин Бойко Борисов ", продължи той. Според него, откакто прокуратурата откри този, който ще носи наказателна отговорност, би трябвало да се откри и този, който ще носи политическа. " Кой ще носи политическата отговорност за изгорялата автомагистрала " СтрумаФ "? Защото до момента в който господин Борисов пътува по измитите, маркираните, добре осветени пътни сектори с министрите на задната седалка, за какво не слезе и под тези уреди, с цел да види какво има под тях. Вече по медиите започнаха да излизат гуми под Аспаруховия мост, отпадъци по други места. Нека господин Борисов не го прекарват единствено по нагласени, подредени сектори, а да гледа страната от всичките й страни ", настоя Свиленски.

Борисов катастрофира с контрола на пътищата в страната, безапелационен бе той. Припомни, че са се взели редица ограничения и за злополуките по пътищата - нови камери, нови органи, по-високи санкции и така нататък, само че статистиките посочили, че жертвите на пътя се усилват. " Този закон за ППС в оферти от Министерския съвет само ще подсигурява на всеки български жител, който употребява пътно транспортно средство, повече разноски, повече такси, повече администрация, по-скъпи аварийни елементи за употребените коли, по-скъпи поправки, по-скъпи периодически механически прегледи и доста, доста административен тормоз ", разяснява пък соцдепутатът Димитър Данчев.

По-късно по тематиката за измененията в закона за ППС транспортният министър Росен Желязков съобщи, че всеки самичък ще може да ремонтира колата си, а новият режим за първа регистрация на автомобила няма да натовари в допълнение притежателите им. Желязков съобщи, че той нямало да разреши увеличение на административната тежест. Според него задачата на законопроекта е да има надзор върху техническото положение на автомобила и да бъдат облекчени купувачът и продавачът при регистрацията му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР