Вече няма съмнения относно ролята на Турция за изпращане на

...
Вече няма съмнения относно ролята на Турция за изпращане на
Коментари Харесай

Амбициозната експанзия на Ердоган към Африка и заобикалящия го свят

Вече няма подозрения по отношение на ролята на Турция за изпращане на джихадисти и наемници в Либия. Последното удостоверение пристигна от френския президент Еманюел Макрон на 29 януари на конференция с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, написа Маджид Нехме за " Ахвал " и " Араб уикли ".

" Искам да изразя опасенията си във връзка с държанието на Турция сега, което е в цялостно несъгласие с това, което президентът Ердоган се ангажира на Берлинската конференция ", разяснява Макрон.

" Видяхме през последните дни турски военни кораби, съпроводени от сирийски наемници да идват на либийска земя. Това е категорично и съществено нарушаване на контрактуваното в Берлин. Това е нарушено заричане. "

Макрон удостовери наличието на турски кораби край либийското крайбрежие и упрекна Анкара в " нарушение на суверенитета на Либия и застрашаване на европейската и западноафриканската сигурност ".
 Турция възнамерява да построи военна база до либийската столица
Турция възнамерява да построи военна база до либийската столица

За турски специфични елементи, елементи на Военноморски сили и писта

Ердоган изпраща сирийски джихадисти и наемници в Либия, с цел да поддържа ислямистките милиции и други сили, правилни на държавното управление на Националното съглашение на Файез Сарадж, само че за какво Макрон приказва за турски закани за " западноафриканската сигурност ".

Има съмнения, че някои бойци и наемници напущат ислямистки замъци в Триполи и Мисрата за Западна Африка, известна като зона на френско въздействие, само че в този момент инфектирана с терористични групи, трансгранични и трансконтинентални организации за контрабанда (Колумбия - Гвинея-Сахелски залив и Европа) и проведена престъпност. Говори се и че Анкара се стреми да сътвори военна база в Западна Африка.

Има известия, че някои сирийски бойци са се насочили и към Западна Европа.

Макрон неведнъж удостоверява своята нерешителност по отношение на концепциите на Анкара, в това число в Берлин по време на конференцията за Либия.
 Хиляди сирийски бойци са трансферирани през Турция в Либия в поддръжка на Триполи
Хиляди сирийски бойци са трансферирани през Турция в Либия в поддръжка на Триполи

Някои още се образоват в Турция, има и искащи от ислямисткия " Шамски легион "

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призна на конференция на 28 януари в Москва дружно с министъра на външните работи на Южен Судан Авут Ден Ахуил, че е помолил Ердоган да спре да изпраща терористи от Сирия в Либия.

Въпросът, който изтезава западните държавни управления, е до каква степен ще стигне Ердоган в тази борба в Западна Африка след Близкия изток и Магреб? Това ли е форма на възмездие против Европа като цяло и по-специално Франция, за затварянето на портите на Европейски Съюз за Турция?

От най-малко десетилетие е ясно, че Франция няма да одобри присъединението на мюсюлмани, камо ли ислямисти от Турция към тази " християнска " група, даже в случай че тя извършва всички нужни условия. Бившият френски президент Никола Саркози бе най-агресивен по този въпрос.

" Да оставим Турция да мисли, че може да се причисли към Европейски Съюз, е монументална неточност ", съобщи той на 2 декември 2015 година по радио Европа 1. " Отстоявам думите си. Турция е в Мала Азия, а не в Европа. "
 Турция открива втора военна база в Катар
Турция открива втора военна база в Катар

Броят на турските военни в страната " ще се усили доста "

Като увещание, договарянията за хипотетичното присъединение на Турция към Европейския съюз бяха възобновени през 2013 година, след ненадейно спиране през 2010 година През 1963 година Турция, централен член на НАТО, става асоцииран член на общия европейски пазар. Турция бе публично приета за кандид за член в Европейски Съюз през 1999 година на срещата на върха в Хелзинки и договарянията започнаха през 2005 година, само че Турция чука на вятъра на вратата на съюза повече от 50 години.

Причините за европейското съмнение към Анкара са прекалено много: тревожният блян на Турция, изключително след несполучливия прелом през 2016 година, към властнически президентски режим; противопоставяне против медиите и публичните свободи; поддръжката за ислямистки мрежи; самодоволството за терористични групи в Сирия и Либия; политики за изнудване по отношение на миграционните потоци към Европа; окупацията на част от Кипър от 1974 г.; и неотдавна подписаното военно съглашение с държавното управление на Сарадж, съчетано с меморандум за съгласие по отношение на морските юрисдикции в Средиземно море, като последното очевидно нарушава интернационалното морско право и Хартата на Организация на обединените нации.
 Ердоган: ОАЕ финансира наемници в Либия
Ердоган: ОАЕ финансира наемници в Либия

Абу Даби " доставя оръжия и муниции "

Евентуалното присъединяване на Ердоган в Сахел и Западна Африка може да бъде още една стъпка по пътя към световната борба, която Турция води против френските и европейските ползи. Френските специалисти по сигурността гледат на това като на стъпка, изпълнена с последици, доколкото заплашва живота на френските бойци, участващи в интервенция " Баркхане " (4500 военни) и мироопазващата задача на Организация на обединените нации " МИНУСМА " (13 500 войници), както и стабилността на всички страни от Сахел, съществено потърпевши от войнствени мрежи и терористични групи.

Последното пътешестване на Ердоган до Западна Африка (Сенегал и Гамбия) демонстрира доколко Африка, изключително френскоговорящите страни с мюсюлманско болшинство, са за Ердоган място за борба с някогашните европейски колониални сили.

Ако беше единствено съревнование за нови пазари за турската стопанска система, която минава през сложни времена, похищението на Анкара към Западна Африка би могло да бъде по-малко притеснително, изключително откакто Турция има икономическо наличие в Африка от към 20 години.

Както обаче бе показано в други елементи на континента, като Африканския рог, турското навлизане следва многостранна тактика, включваща военни бази, основаване на разследващи мрежи и поощряване на турските стопански ползи.

Всичко това е обвързвано с инструментализацията на ислямизма в цветовете на Мюсюлманското приятелство, в съюз с Катар. Проектът на Турция е доста по-амбициозен от елементарното завземане на пазари.
 Турция възкресява античното пристанище Суакин в Червено море
Турция възкресява античното пристанище Суакин в Червено море

Възстановява го като туристически обект и военноморско пристанище

Турция твърди, че предлага договорка на африканцити, която по-справедлива от тази на западните страни, само че доста от тях не са уверени.

Интервенциите на Турция на континента (стари и скорошни), следват експанзионистична и нападателна стратегия без доста угризения. Неотдавнашната му роля в Либия надали успокоява африканците, които се съмняват в дизайна на Турция откакто Анкара внезапно изостави някогашния либийски водач Муамар Кадафи през 2011 година

Някои гледат на африканската политика на Турция като метод Ердоган да откри нови благоприятни условия отвън своята страна, когато Анкара е все по-изолирана на интернационалната сцена поради размирната игра в сирийската рецесия, в Персийския залив, Сомалия, Судан и доказателства за поддръжка на групи на джихадисти в Сирия.

Европейците, които са деликатни към опитите на Турция да застане отпред на исляма в самата Европа, не са посочили ясна тактика по какъв начин да се оправят с рисковата игра на Анкара при запалване на пожари на всички места, само че Европейски Съюз не е с изчерпани благоприятни условия. Като начало Европейският съюз може да преразгледа своите стопански връзки с Турция, която остава първият европейски търговски сътрудник. Когато стартира това преразглеждане, терзанието може да смени позицията си.
 Ердоган против Русия в Либия: Турция няма да мълчи за наемниците
Ердоган против Русия в Либия: Турция няма да мълчи за наемниците

" Чрез Вагнер те безусловно работят като наемници на Хафтар... знаете кой им заплаща "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР