Вече няколко месеца тече много мощно пренареждане на политическите пластове ...

Вече няколко месеца тече много мощно пренареждане на политическите пластове

Политолог с разкрития за партията на Стефан Янев, връзката с Радев

Вече няколко месеца тече доста мощно пренареждане на политическите пластове у нас и то напълно ясно се вижда. Голяма част от хората привиждат в партията на Стефан Янев протежение на служебния кабинет, на волята на президента Румен Радев. Вече има задоволително послания и събития обаче, които ни карат да мислим в противоположната посока, съобщи в изявление за БНР политологът от проучвателен център " Тренд " Димитър Ганев.

Според него Румен Радев и партия " Български напредък “ на Стефан Янев надалеч не са едно и също нещо, само че все пак ще би трябвало много време евентуално на публичното мнение да свикне с тази мисъл. " В този смисъл аз не съм податлив да начертавам вероятности дали " Български напредък “ ще отива нагоре или надолу ", сподели политологът.

" Ако няма смяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на Консултативен съвет по национална сигурност, сподели още Димитър Ганев.

" Ако има компромис от страна на Скопие по отношение на рамката 4+1, то тогава подобен Консултативен съвет би бил нужен от позиция на обстоятелството, че при подобен компромис от страна на Северна Македония, би било добре всички политически сили да застанат общо в вероятно решение за повдигане на ветото, не че в миналото е поставяно това несъгласие, само че това е обособен въпрос. До този миг най-малко нямаме информация, че подобен компромис е разполагаем. Ако няма сходен компромис, то тогава разумният въпрос е няма ли България да има същата позиция като на предходния Консултативен съвет, който доста ясно изрази позицията на България по отношение на проблема със Северна Македония ", изясни Ганев.

Според него ключът за решението на този проблем се крие в президентството.

" Ако има някакъв компромис от страна на Скопие, то президентът е индивидът, който може да легитимира такова решение. Ако президентът не даде легитимност на това решение, това няма да бъде признато от българското общество, тъй като към 70% от българите са против сходно повдигане на ветото без компромис от страна на Северна Македония ", посочи Димитър Ганев.

Източник: standartnews.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg