Вече няколко години кубинската армия оперира комплексите "Стрела-1" и "Стрела-10",

...
Вече няколко години кубинската армия оперира комплексите "Стрела-1" и "Стрела-10",
Коментари Харесай

Нови “Стрели” на острова на Свободата: Как преоборудваха комплексите за ПВО на Куба

Вече няколко години кубинската войска оперира комплексите "Стрела-1 " и "Стрела-10 ", пригодени за потребление на авиационни ракети, които преди този момент бяха предопределени за осъществяване на задания “въздух-въздух”.

Трябва да се признае, че тази мярка е насилствена. Факт е, че съществуващите средства за поразяване са с от дълго време изтекли периоди на употреба и са отписани, написа "Поглед инфо ".

Първите, които бяха изпратени за рационализация, бяха системите 9K31, направени въз основата на колесен БРДМ-2. На тях са инсталирани ракети Р-13M с термична глава, каквито можеше да се видят н изтребителите МиГ-21, МиГ-23 и МиГ-29.

В съпоставяне със общоприетите муниции такава ракета има по-мощна бойна глава: 11 кг против 2,35 кг.

Съдейки по фотографиите, обновените зенитни самоходки много интензивно се употребяват от бойците на острова на Свобода в разнообразни учения.

По-късно се появи вид на преобразуването на верижната "Стрела-10 ", направена на платформата на лекия брониран транспортьор-теглич МТ-ЛБ.

Бойните транспортни средства към този момент са получили други ракети, по-напредналите Р-60 с сходна система за ориентиране, които могат да се употребяват освен от самолети, само че и от хеликоптери.

По-рано сходна работа беше осъществена от сръбски специалисти, макар че те, дружно с гореспоменатите Р-13 и Р-60, също „ приземиха “ самолетните комплекси Р-73 от четвърто потомство.

В Йемен бунтовниците хусити за заличаването на самолетите и безпилотните летателни апарати на своите съперници неведнъж са употребявали спонтанни пускови установки, приспособени за изстрелване на ракети “въздух-въздух” Р-27Т.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР