Вече несъществуващата Двойна къща в центъра на София отново получи

...
Вече несъществуващата Двойна къща в центъра на София отново получи
Коментари Харесай

Новият статут на Двойната къща позволява да бъде пристроявана

Вече несъществуващата Двойна къща в центъра на София още веднъж получи статут на монумент на културата, само че с най-ниската категория за отбрана – „ за сведение”. Това разрешава предназначението на постройката да бъде променяно, както и да се пристроява.

Административен парадокс или удобен излаз за запазване на културното ни завещание е този случай?

Двойната къща беше съборена преди към година от Киро Киров, прочут като Японеца. На нейно място се отвори празно пространство, което действа като паркинг.
Двойната къща – съборена, само че с върнат статут на монумент на културата Тя е разрушена, само че ще бъде съхранена като образна памет, разясни министърът на културата
Според министъра на културата Боил Банов решението да се даде още веднъж статут на културен монумент на постройка, която към този момент е разрушена, ще бъде от социална изгода.

Архитект Габриела Семова е един от експертите, които са взели участие в съвещанието на ведомствената комисия за статута на отбрана на Двойната къща. „ Това би трябвало да послужи като урок на тези вложители, които считат, че като имат опцията и парите, всички би трябвало да им се подчиняват и да извършват техните желания”, споделя тя.

Двойната къща е благосъстоятелност на предприемача Киро Японеца и е част от комплекс от три къщи на бул. „ Васил Левски”, които към този момент са съпоставени със земята.

Процедурата по връщането на отбраната върху Двойната къща е по негово гледище и на столичния кмет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР