Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна

...
Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за COVID: Вече можем да си отдъхнем, краят на пандемията се вижда

Вече можем да си отдъхнем и както сподели Световната здравна организация краят на пандемията се вижда. Това разяснява пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, който е консултант по здравните въпроси на Столичната община. По думите му Коронавирус вирусът е станал по-малко рисков и гибелен.

„ Трябва обаче да се има поради, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и просветен човек съблюдава някои правила - проветряване в обществените места. Който не е сигурен в имунната си система, не е неприятно да носи маска. Много е значимо да съблюдаваме разпоредбите, тъй като ще се появят и други инфекции “, добави той.

Адаптираните ваксини против COVID-19 построяват имунитет против класическия вид на вируса и против Омикрон, изясни още професорът.

„ Всеки, който има предходните ваксини, може да си сложи тази. Тя е единствено за бустер реимунизация. Осигурява под напрежение имунитет през идващите месеци “, уточни Кантарджиев. И предложи имунизацията за хора със съпътстващи болести и с доста контакти.

Срещу грипа той изясни, че имунизациите към този момент са по аптеките.

„ От другата седмица ще стартира имунизирането на 65-годишните “, посочи той. Проф. Кантарджиев изясни, че може да си сложим приспособена ваксина против ковид и след към седмица - две и препарат срещу грип.

Първите признаци на грипа и ковид, които може да ни ориентират, са болките в гърлото.

„ Има известна разлика в клиничния ход на двете болести. Но първо предписание - който е болен, да си стои у дома “, моли професорът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР