Вече можем да бъдем спокойни, след като Скопие няма териториални

...
Вече можем да бъдем спокойни, след като Скопие няма териториални
Коментари Харесай

Проф. Овчаров се шегува: Може да пуснем македонските танкове на наша територия

" Вече можем да бъдем спокойни, откакто Скопие няма териториални искания към България, към този момент всички македонски танкови дивизии на нашата граница ще бъдат пуснати и няма да има заплаха за България ".

Така шеговито историкът проф. Николай Овчаров разяснява пред БНР резултатите от вчерашната среща на министър председателите на България и Северна Македония.

Припомняме, през 1999 година С решение на кабинета " Костов " България подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици. Към тях трябваше да предоставим и по един цялостен боекомплект за тези оръжия (по 42 снаряда за всеки танк и по 100 за всяка гаубица). Към бойната техника страната ни трябваше да обезпечи и аварийни елементи, съоръжение, принадлежности за ремонт и поддръжка. По-късно Македония продаде част от танковете, подарени й от България.
 Теодора Генчовска изиска Скопие да спре говора на омразата към България
Теодора Генчовска изиска Скопие да спре говора на омразата към България

С Буяр Османи разискаха и завършването на Коридор № 8

" Не ми направи положително усещане, че тематиката за историята беше изтласкана на назад във времето. Няма да се мине без тематиката за историята, това е изрично ", сподели проф. Овчаров. По думите на историка " не е допустимо да се икономизират нещата, без да се решат историческите проблеми ".

Според професора първо България е трябвало да бъде хазаин на македонския министър председател. районен съд Македония не може да има териториални искания, само че има искания към българите в Пиринска Македония, сподели професорът.

" Това е една агитация, на която съм бил очевидец по време на мои експедиции в територията на тогава Вардарска Македония ", изясни проф. Овчаров.
 Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език
Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език

Българския политически хайлайф да има единна позиция към Македония, упорства историкът

Началото на разговор сред двете страни проф. Овчаров дефинира като нещо положително, само че беше безапелационен, че не би трябвало да се вършат взаимни отстъпки във връзка с нашата история .

Българо-Северномакедонските връзки и визитата на премиера Кирил Петков в РСМ разяснява и Иван Николов, ръководител на Българския културно-информационен център в Босилеград.

" Проблемът не е толкоз в София, колкото в Скопие. РСМ продължава да се държи като някогашна югославска република и чака указания и опорни точки от Белград ", сподели Николов.

Според него не се вижда поръчка от Скопие да се промени говорът на омразата по отношение на България:

Н иколов не вижда подготвеност да се излезе от примката, която е поставена да обтяга връзките сред двете страни .

" Проблемът на РСМ не е София, а самият Европейски съюз, тъй като би трябвало да съблюдава европейските критерии. РСМ не може да влезе в Европейски Съюз с този език и диалект на омразата, исторически фалшификации и така нататък Държавата е съществено нещо и не може да се гради на подправени опорки ", изясни ръководителят на Българския културно-информационен център в Босилеград.

Диалогът е печелившата политика за България, счита Николов, само че акцентира, че " шикалкавенето може да изиграе неприятна смешка ".

" Всички отстъпки, които в този момент София направи, ще я застигнат скоро с нови искания, които ще бъдат рискови за България и няма да допринесат с нищо за европеизацията на РСМ.... Да се види по какъв начин бяха решавани тези въпроси в други европейски държавни ".
 Кирил Петков чака дипломат на РСМ скоро у нас
Кирил Петков чака дипломат на РСМ скоро у нас

Премиерът се надява това да се случи до 60 дни

Припомняме, България и районен съд Македония сътвориха по историческите и просветителни въпроси вследствие на сред Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година

Още първото съвещание на комисията означи дребен и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и макар всички предизвестия от страна на българските представители се стигна до наложено Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди, а и по-късно българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски нападения. Българските военни гробища и монументи са. Независимо от големия брой издадени български паспорти, нямат равни права с останалите жители.
 Македонският външен министър предлага промени в историческата комисия
Македонският външен министър предлага промени в историческата комисия

Не било обяснено на хората в РСМ, че договарянията не са за идентичността и езика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР