Вече месец и половина стачките на железничари, шофьори и служители

...
Вече месец и половина стачките на железничари, шофьори и служители
Коментари Харесай

Защо продължават протестите във Франция

Вече месец и половина стачките на железничари, водачи и чиновници в мрежата на публичния превоз, медицински личен състав, учители, юристи, работещи в нефтопреработващия бранш и други трудещи се сковават Франция. Според данни на синдикатите над 1,7 милиона души са взели участие единствено при последната стачка. Дълго време консервативното държавно управление оставаше твърдо и се надяваше, че стачкуващите в избран миг ще бъдат сломени, не на последно място и в резултат на насилието на органите на " реда " против тях. Но това се оказа едно лъжливо очакване. Засега нито измежду популацията, нито в множеството медии, се следи недоумение към протестиращите. Според изследвания 60% от французите към момента считат протичащото се за допустима антиреакция на пенсионната " промяна ", преследвана от държавното управление на Макрон.

При тези условия политическият напън върху президента и неговия министър-председател се усили. Въпреки че кабинетът извади от законопроекта нарастването на пенсионната възраст.

Подобно на обстановката отпреди година, когато започнаха митингите на жълтите жилетки, французите устоят на изключителното състояние по пътищата и релсите, тъй като комбинация от боязън за бъдещето и накърнено възприятие за правдивост ги кара да демонстрират взаимност със стачкуващите. Повечето хора не са съгласни с неолибералния икономист Жилбер Сет, който със студена надменност посъветва пенсионерите, наранени от беднотия: " Нищо не ви пречи да подобрите приходите си с работа в допълнение към пенсията. " Дори аргументът на консервативните медии към този момент не може да заблуди никого, че Жълтите жилетки и стачкуващите заплашват демокрацията, облагодетелстват извънредно десния Национален Събор (RN) и оказват помощ на Марин льо Пен. Проблемът обаче е, че Макрон съумя самичък да срине с антисоциалната си политика утвърждението към него единствено за 2 години до под 30%, колкото почти са и стойностите за Льо Пен.

И това се случва, макар че държавното управление направи известни отстъпки в последно време. На служители на реда, железничари, водачи, бойци, юристи и стюардеси бяха обещани гаранции за невлошаване на настоящето им обществено състояние при пенсиониране. За всички останали бе зачеркнато покачването на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Дори бяха препоръчани минимални пенсии от 1000 евро, което би било от изгода за земеделските производители, работещите на ниски заплати и притежателите на дребен бизнес. Но и това нямаше упования утешителен резултат в обществото. Уместно е тук да се зададе въпросът - за какво е по този начин?

Еманюел Макрон самичък способства за това със своите подмолни дейности. Така да вземем за пример за Нова година той назначи Жан-Франсоа Сирели за офицер от Почетния легион. Но Сирели е началник на френския клон на Blackrock, която е най-голямата финансово-инвестиционна компания в света. Blackrock ръководи френски активи от над 30 милиарда евро. В средата на декември левият сенатор Елиан Асаси от френската компартия (PCF) откри обязаност сред пенсионната " промяна " във Франция и тесните връзки на Макрон, който е някогашен капиталов банкер, работил за неолибералния парижки " Институт Монтен ", със международни финансови компании. Следа от тази обязаност на президента може да бъде открита в плана за " промени ", не на последно място в задачата за понижаване на тавана на вноските за богатите в пенсионно обезпечаване от 324 000 на 120 000 евро годишни доходи. Това би понижило доста каузи на вноската, която богатите вършат за пенсионното обезпечаване и по този метод за преразпределението на обществените средства от настояща 28 на под 3%.

Така като прикрито желание на пенсионната " промяна " се обрисува да бъдат освободени богатите от солидарната им отговорност към съфинансиране на обществената страна и по този метод да благоприятства финансови мегакорпорации като Blackrock, които ще могат да разчитат на милиардите на стотици хиляди нови заможни клиенти за своето " частно обезпечаване за напреднала възраст ".

" Реформата " на Макрон се е прицелила непосредствено в сърцето на остатъците от обществената страна - солидарното преразпределение на средства. Това, което ще се случи, ще бъде общество, което ще бъде разграничено на обедняло болшинство, получаващо ниска държавна пенсия, и заможно малцинство от частни пенсионери със доста по-високи доходи. Така хората и в залеза на техния живот ще бъдат сегрегирани на небогати и богати с всички произлизащи от това последици за качеството, здравето и продължителността на живота.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР