Вече има налични и доставени тестове, което позволява от понеделник

...
Вече има налични и доставени тестове, което позволява от понеделник
Коментари Харесай

Има достатъчно тестове, за се върнат всички ученици в клас


Вече има налични и доставени проби, което разрешава от понеделник всички възпитаници да бъдат в клас, разгласи пред Българска национална телевизия просветителният министър Николай Денков. Той посочи, че няма проблем да стартират и във вторник, в случай че учебното заведение не може да сътвори организация.

Министърът допуска, че първоначално не всички възпитаници ще се върнат присъствено заради терзания на родители. Така е било и в начален стадий – първите седмици са се върнали по-малко възпитаници, сега към този момент 89% от тях посещават занятията.

Денков удостовери, че тестването ще бъде един път седмично, тъй като няма задоволително проби за всички възпитаници от 1 до 12 клас. Целта е да има безвредна среда, сподели министърът.

От по-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален стадий няма потребност да вършат проби, тъй като се счита, че те са " по-безопасни ", защото имат зелен документ. Освободени от тестване има и в прогимназиалния стадий.

Вярно е, че на експертните препоръки на Министерство на здравеопазването няма представител на МОН, което би трябвало да се промени, настоя просветният министър.

Според Денков затварянето на учебните заведения е било изненадващо за него. Най-тежък удар беше, когато беше оповестено, че има 1 млн. проби, само че това не се случи. Тогава срещнах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда споделих изрично, че би трябвало да се промени заповедта. За благополучие, в четвъртък тя беше изменена, с цел да имаме едно тестване седмично, разяснява Денков.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са измежду най-ваксинираните, в последните дни има закъснение в процеса, само че приканвам всички - това е въпрос на разсъдък, сподели Денков.

Той прикани учителите да оставят децата да се приспособяват към присъственото образование, преди да стартират с изпитите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР