Вече година родната и световна икономики са поставени пред изпитанието

...
Вече година родната и световна икономики са поставени пред изпитанието
Коментари Харесай

Пловдив гони София по запазени работни места в пандемията

Вече година родната и международна стопански системи са сложени пред тестването да запазят бизнесите си и да запазят здравето и работните места на чиновниците си. Държавите започнаха редица ограничения в посока справяне с икономическата рецесия. Една от тях у нас е мярката 60/40. По нея страната поема 60 на 100 от заплатата и осигуровките на служащия, останалото се заплаща от началника, написа.

Най-работеща тя се оказва измежду столичните предприемачи. Всяка трета компания, която се е възползвала от нея, е от София. Пловдивските заемат второ място, само че са надалеч зад тези в столицата. Едва 7,4% от всички компании в страната, включени в мярката 60/40, са от града под тепетата. Това излиза наяве от разбор на Националния застрахователен институт (НОИ).

За 38 чиновници е кандидатствал Захарният комбинат в Пловдив, а сумата, която е отделила страната, е 20 900,79 лева Друга пловдивска компания - " Термопласт Пловдив ", пък е кандидатствала за две места, а " Пловдив Тех парк " е имала 7 рискови позиции.

Специфичен е казусът със Стара Загора, където единствено 3% от работодателите са се възползвали от 60/40, само че на тях са изплатени близо 12% от средствата. Причината за огромния дял на изплатените средства е, че всред подкрепените предприятия са огромни работодатели от добивната индустрия и военнопромишления комплекс , регистрирани на територията на региона.

Работодателите са получавали помощта от страната приблизително по 5 месеца, като досега тя е коствала на страната над 1 милиарда лева Средно на месец една компания е запазвала по 21 от чиновниците си.

" Броят им варира съгласно това какъв брой души обезпечават. Така той е 3 за работодателите с под 10 служащи, само че доближава до 496 с тези над 250 чиновници ", изясняват специалистите от Национален осигурителен институт.

Всяка четвърта компания, включена по мярката, е от бранш " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети ". Други 23% са от отишли при чиновниците на хотелите и заведенията за хранене, а 17% - при преработващата индустрия. При добивната индустрия съвсем няма включени в мярката.

Най-много работни места са непокътнати в преработващата индустрия - 42%. Това се дължи на обстоятелството, че в този бранш са съсредоточени работодатели със относително по-голям брой служащи, в сравнение с в другите браншове на стопанската система, проучват от осигурителния институт.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР