„Вече единадесет години Софийският фестивал е празник на науката в

...
„Вече единадесет години Софийският фестивал е празник на науката в
Коментари Харесай

Министър Денков: Софийският фестивал е празник на науката в България

„ Вече единадесет години Софийският фестивал е празник на науката в България. Правим го най-много за дребните участници - за бъдещите учени, които ще открият нещата, които ние през днешния ден не знаем. “ С тези думи министърът на образованието и науката Николай Денков откри тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката.

Събитието включва над 50 щанда с научни изложения, демонстрации и опити с присъединяване на повече от 100 български и интернационалните учени. Фестивалът ще продължи четири дни и ще подчертава върху настоящи научни провокации като надвисналата климатична злополука, човешкото психологично здраве, изследването на Космоса и света към нас.

През първите два дни посетителите ще могат да прегледат щандовете и да чуят именитата приматоложка доктор Джейн Гудол, физика Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните талази, астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите и други изтъкнати учени от 12 страни. Предвидени са и над 100 събития на сцена за всяка специалност и възраст.

На 17 и 18 май цифровата стратегия е предопределена за възпитаници и техните учители. По атрактивен и занимателен метод децата ще могат да се допрян до научни проблеми в региона на математика, физиката, химията.

При откриването на фестивала министър Денков връчи златните оценки в Третия народен конкурс по компютърна филология на Института по български език на Българска академия на науките. Победители са Деяна Шевченко от 11 клас в ПГ „ Константин Фотинов “ в Самоков и Ная Димитрова – осмокласничка от ППМГ „ Нанчо Попович “ в Шумен.

Софийският фестивал на науката се провежда от Британския съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР