Вече 33 г. аудио-визуалният спектакъл разказва историята на България. Само

...
Вече 33 г. аудио-визуалният спектакъл разказва историята на България. Само
Коментари Харесай

„Звук и светлина“: Спектакълът на „Царево“ разказва историята на България

Вече 33 година аудио-визуалният театър споделя историята на България. Само в 20 минути крепостта „ Царевец “ във Велико Търново безусловно оживява и придвижва в разнообразни столетия. Преобразяването на хълма по мрачно е мистерия за мнозина.



Истината – върху 500 стълба са инсталирани малко над 2000 прожектора. Групирани по жълт, зелен, наследник и червен цвят. Вплетени са 250 км кабели.

„ Които, в случай че ги наредим, стигат отсам до столицата или до Варна. Един мит е, че с цел да пуснат програмата „ Звук и светлина “ при започване на 90-те години, когато е имало режим на тока, са изключвали всички квартали, с цел да подсигурят мощ. Това нещо се зарежда от 6 трафопоста, в действителност е едно малко село “, изясни Тодор Кънчев, отговорник техническа поддръжка на спектакъла.

Идеята се ражда през 1968 година Реализирана е 2 десетилетия по-късно от чехи. В началото звукът се е излъчвал от магнетофонна лента, система е работила до 2014 година

Заради липса на аварийни елементи системата е сменена. Лазерните лъчи към момента са два, само че спектакълът към този момент може да бъде пуснат даже от телефон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР