Вече 20 години сдружението За земята организира ежегодно доброволчески акции

...
Вече 20 години сдружението За земята организира ежегодно доброволчески акции
Коментари Харесай

Кампанията за високопланинско почистване чества 20 годишен юбилей

Вече 20 години сдружението " За земята " провежда годишно доброволчески акции за високопланински акции по почистването на националните и естествените ни паркове. Честването на юбилея на акцията " Боклукът в раницата " тази година ще стартира с благотворителен концерт през днешния ден (20 юни) от 19 ч. в " Грайндхаус " в София.

Входът от 5 лв. ще бъде подаяние за тазгодишното разчистване, което ще се организира в Пирин, както първото през 1999 година, изясняват уредниците.

Артистите, които ще се включат в концерта ще излязат на сцената в поддръжка на идеята за по-чисти планини. Сред тях са Мирослав Моравскиy, Ross`n Lorina feat. Mister Smokov, Obsidian, Hive Tressman, Don`t have to, Нели, Нади и Вичо.

Вече тече и записването за чистенето тази година в Пирин, което ще се организира от 25 август до 2 септември на хижите Яне Сандански, Спано поле, Синаница и Вихрен. За да участвате, попълнете формуляра за регистрация.

Кампанията " Боклукът в раницата " стартира през 1999 година. От тогава са събрани и отстранени от националните паркове в България над 100 тона боклуци.

Дългосрочната цел на " Боклукът в раницата " е освен да почисти под камъните и сред клековете, само че и да сътвори по-отговорно отношение към природата. Освен почистванията, акцията включва цялостна визия за по-малко боклуци в планините.

" За Земята " интензивно работи по тактиката Нулеви боклуци, която ползва на всички места. В планината тя се показва в това туристите и хижарите да не употребяват пластмаса за еднократна приложимост като чашки, чинийки, бъркалки, мокри кърпички и така нататък, да има разделно събиране и компостиране, да не се изгарят боклуци в печките на хижите, да не се изхвърлят боклуци в природата, а да се предават за преправяне или, в случай че е нужно, за депониране на профилираните за това места.

От сдружението приканват всеки клиент на планината да прибира основания от него боклук назад в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.), да си носи лични съдове и принадлежности и да употребява отговорно, като по този начин генерира по-малко отпадъци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР