Вдовицата на бившия югославски президент Слободан Милошевич – Мира Маркович,

...
Вдовицата на бившия югославски президент Слободан Милошевич – Мира Маркович,
Коментари Харесай

Погребаха Мира Маркович до съпруга й

Вдовицата на някогашния югославски президент Слободан Милошевич – Мира Маркович, беше заровена по брачна половинка си. Това стана в двора на фамилната им къща в град Пожаревац. Децата на Маркович не са участвали на церемонията.

Преди урната да бъде положена в земята е прочетено писмо от дъщерята Мария, в което тя изрича страдание, че майка й е настояла да бъде заровена в Пожаревац, "където аз и Марко в никакъв случай няма да дойдем ". Преди това в Дома на културата в града се състоя възпоменателна гала, проведена от съдружие "Слобода ". Председателят на сдружението Урош Шувакович напомни, че Мира Маркович е била „ най-важният очевидец на епохата на Милошевич” и неговият най-предан сподвижник в най-тежките борби. „ Беше левичар, болшевик, югославянка, академични учител, бореше се за истина, за своята страна и народ. Беше антифашистка по рождение”, сподели Шувакович.

На церемонията участваха министърът на околната среда Горан Триван, някогашният министър председател Никола Шаинович, някогашният черногорски президент Момир Булатович, някогашният външен министър Живадин Йованович. За полагането на урната дойдоха водачът на сръбските Радикали Воислав Шешел, който е и уредник на погребението, някогашният бодигард на Милошевич Горан Паич и други.

Маркович умря в болница в Москва, където живееше в заточение, откакто избяга от Сърбия през 2003 година, с цел да избегне правосъдно гонене по обвинявания в корист с власт. Сръбският външен министър Ивица Дачич опроверга през днешния ден пред сръбския в. "Блиц " информациите, че чиновници на посолството на Сърбия в Москва са били на кремацията на Мира Маркович, на която е участвал и синът й Марко, търсен от Интерпол.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР