Вдигат пенсиите по-бързо от заплатитеДоходите нараснаха с 60% за последните

...
Вдигат пенсиите по-бързо от заплатитеДоходите нараснаха с 60% за последните
Коментари Харесай

Доходите нараснаха с 40%

Вдигат пенсиите по-бързо от заплатите


Доходите набъбнаха с 60% за последните 10 години. Но като са вземе поради и инфлацията за интервала се оказва, че действителното нарастване на приходите е с 40%, оповестиха от Национален статистически институт. Доходът на човек за цялата 2017 година е 5586 лева, като по отношение на 2016 година нараства с 8,1%. Така се оказва, че на месец живеем с по 465 лева Сумата е много дребна като се има поради, че междинната заплата за декември е 1123 лева Но в приходите на семействата влизат и пенсиите и компенсациите за майчинство и безработица. Така, в случай че в семейството има дете, пенсионер или незает междинният приход на човек пада доста, даже в случай че един от родителите има висока заплата.

За 10 години приходите на семействата от заплати са нарастнали с 67,3%. Доходите от пенсии се усилват много по-бързо – с 82,6%. Това се дължи както на застаряването на популацията, по този начин и на обстоятелството, че новите отпускани пенсии са по-високи от старите. В резултат заплатите образуват 55% от приходите на семействата, а пенсиите имат дял от 26,5%. Като към пенсиите се прибавят компенсациите за безработица и майчинство, се оказва, че 30% от всички приходи са обществени заплащания.

За храна семействата дават 30% от разноските си. Като за 10 години парите за издръжка са нарастнали с 31,7%. В същото време разноските за жилището (вода, ток, горива, обзавеждане и поддържане на дома) нарастват двойно по-бързо – със 74,7%, и към този момент образуват 15% от всички разноски на семействата.

Българите харчат за алкохол и цигари (219 лева на човек годишно), повече в сравнение с за облекла и обувки (183 лева.), и почти що се касае за свободно време, просвета и обучение (230 лева.). Така за алкохол и цигари отиват толкоз пари, що се касае за отмора през лятото.

Всеки трети с климатик


Половината фамилии нямат кола


Над 66% от семействата имат единствено GSM-и

Кола имат единствено 51,2% от семействата в страната, като 4,3% имат два и повече автомобила, оповестиха от Национален статистически институт. Не могат да си разрешат кола по финансови аргументи 14,7% от хората, а 33,8% са декларирали, че нямат потребност от автомобил. От предметите за дълготрайна приложимост най-разпространен е тв приемникът – той участва в 99,3% от жилищата, като 29,2% имат по два и повече тв приемника. 4,8% от семействата не могат да си купят пералня по финансови аргументи. С компютри разполагат 55% от семействата (62,5% в градовете и 33,8% в селата). Все още е огромен делът на хората, които показват, че нямат потребност от компютър – 38,6%. Интернет пък има в 56,1% от домовете. 66,5% от семействата имат единствено мобилни телефони (преобладават тези с два и повече GSM-а). Климатици има в 37,3% от жилищата, като 28,9% са дали отговор, че не могат да си купят по финансови аргументи. В жилища чартърен живеят единствено 3,6% от хората. Тоалетна вътре в жилището имат 67,4% от семействата в селата и 97,1% в градовете.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР