Вдъхновени истории Познавате ли тази жена? Отговорът ще ви изненада

...
Вдъхновени истории Познавате ли тази жена? Отговорът ще ви изненада
Коментари Харесай

Познавате ли тази жена? Отговорът ще ви изненада

Вдъхновени истории Познавате ли тази жена? Отговорът ще ви изненада " Музей на дамата " в София, който ще ви накара да се замислите  Сабина Иванова 8 юни 2020, 14:04  Познавате ли тази жена? Отговорът ще ви изненада Източник: Музей на дамата. Частна сбирка на Алла Георгиева
ознавате ли тази жена? Отговорът е изрично "Да ".

Тя е дамата от рекламата, която виждаме непрестанно. Сега обаче, тя е на едно особено място. В музей.

Всичко стартира съвсем като на смешка през 1999 година, когато Алла е в Гърция.

Там вижда сувенирни формички за лед, направени като жена с голям бюст. Казва си „ Представих си по какъв начин поставям такива ледчета в чашите за уиски на мои другари. Кой от тях не би се зарадвал “.

След това обаче нещо стартира да ѝ прави усещане. Че женското тяло като форма на реклама ни залива. Буквално отвред.
 Част от експонатите в Музея на дамата
За Vesti.bg и Вдъхновените Алла Георгиева споделя повече за „ Музея на дамата “, който можете да видите в София и по какъв начин към този момент близо 20 години тя събира артефакти, доказващи един забавен и международен феномен - женските форми не стопират да бъдат инструмент за привличане на внимание.

„ След измененията в България през 1989 година, рекламата стартира да става доста нападателна. Женското тяло ни заливаше безусловно отвред, на моменти изглеждаше просташко и вулгарно “, спомня си Алла.

Понякога обаче резултатът е смешен – еротично долни дрехи от яйчени черупки популяризира птицеферма, слоган за женския бюст продава пица на плажа. „ Започнах да фотографирам всичко, което ми правеше усещане “, споделя още Алла. Така се появява и сбирката с фрагменти от билбордове и послания из цялата страна, в които още веднъж женското тяло е център на изображението.
Публикувахте от БНР - Българско национално радио в Четвъртък, 4 юни 2020 година
Така последователно се оформя една сбирка, в която ще видите фотоси на билбордове, картички, даже отварачки за бира и кукли, календари, истински постери от рекламни акции. Акцент са формите, извивките, неналичието на облекла и мощно увеличените размери на тялото. Целта, несъмнено е една. Винаги става въпрос за пари.

„ Голотата и женските форми надалеч не са единствено български феномен “, споделя Алла и добавя: „ След Втората международна война всичко в живота на хората се трансформира. Именно тогава се споделя, че розовото ще е за момиченца, а синьото – за момченца. Жените главно правят домакинската работа, а мъжете изкарват парите. И с цел да привлекат вниманието на индивида, който разполага с финансите, рекламите употребяват първичния инстинкт “, споделя още Алла.
 Рисунка с откъс от експозицията
„ Разбира се, с времето доста неща са се трансформирали. Може би към този момент голотата не е толкоз нападателна – рекламите все по-често се стремят да опишат история, която да се хареса и на мъжете, и на дамите “, споделя Алла.

Въпреки това обаче, тя насочва вниманието ни към дребните девойки. За тях се основава напълно един нов свят, който непрестанно ги предизвиква да желаят да употребяват повече и повече. На моменти – да имат нереална визия за хубостта.

„ Винаги съм обичала куклите “, признава Алла и споделя още: „ Понякога създавам такива, колекционирам… Но има нещо, което ми прави усещане.

Когато бях дете, куклата ми приличаше ужасно доста на мен. Т.е. – и тя беше дете. Изведнъж куклите започнаха да имат тънка талия, огромен бюст, плътни устни и огромни очи с извити мигли… “

В Музея на дамата можете да видите още видео-инсталация за дамите, които желаят да наподобяват на именитата кукла „ Барби “. Те са от целия свят: България, Полша, Русия, Украйна, САЩ… Минават през пластични интервенции и мъчителни процедури.

Парадоксално, само че факт: доста дами употребяват фигурата си, с цел да се популяризират. „ Това също е обикновено “, споделя Алла. „ Много от тези девойки имат добър усет за бизнес и в случай че знаят, че формите им могат да донесат облага – го вършат. Така да вземем за пример съветската жива „ Барби “ се устоя от козметичната промишленост “.
 Част от експонатите в Музея на дамата
Целта на сбирката на Алла не е да наскърбява или подлага на критика. „ Не осъждам никого. Това е музей, а главната цел на всеки музей е да резервира времето такова, каквото е. Аз желая да запазя това, което съм видяла “.

В сбирката на Алла можете да видите още доста предмети от целия свят, както и фотоси от паметни български рекламни акции, които остават скандални и до през днешния ден.

Розовата стая, в която сега се обитава Музея на дамата ще бъде дом на сбирката до 30 септември, като и сега се търси непрекъснат дом на експонатите.

Музея на дамата е част от плана „ Всичко ни е наред “, сбъднат с поддръжката на Българския фонд за дамите.

Експозицията можете да видите в къщата-музей „ Вера Недкова “ на улица „ 11 август “ №2 до 30 септември.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР