Вдъхновен от реални събития и личности, вълнуващ роман за живота

...
Вдъхновен от реални събития и личности, вълнуващ роман за живота
Коментари Харесай

Пет необикновени жени в Клуб Петък Вечер

Вдъхновен от действителни събития и персони, трогателен разказ за живота и творчеството на пет невероятни дами. Очаквайте „ Клуб Петък вечер “ на 23 август от ИК Хермес. Стокхолм, края на XIX век - Всяка седмица пет дами се събират, с цел да споделят креативните и духовните си търсения. Освен че рисуват и разискват значими тематики, те организират и сеанси в опит да приканват духове, които да ги направляват в работата им. Сред тези невероятни дами е Хилма аф Клинт, пионерка в нереалната живопис. Но светът към момента не е подготвен за радикалната иновативност в творчеството ѝ. Затова нейните картини са скрити, а името ѝ потъва в давност. Ню Йорк, в наши дни - Повече от 100 години по-късно кураторът Ибън Елиът работи по галерия на Хилма аф Клинт. По криволичеща пътека той се връща обратно във времето, с цел да повдигне вълнуващи въпроси за дамите в изкуството. Защо приносът на Хилма в абстракционизма не е приет? Защо самата тя запечатва картините си с указания да бъдат отворени двайсет години след гибелта ѝ? И каква роля имат нейните приятелки в живота и творчеството ѝ?

През 2018 година картините на Хилма аф Клинт биват изложени в „ Гугенхайм “ и това е най-посещаваната експозиция в историята на музея. Вдъхновени от събитието, София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз изследват в романа си ориста, пристрастеността и нишките, които свързват пет дами, предизвикващи традициите в изкуството и обществото в свят, изпълнен с трудности и равнодушие. В своята същина романът „ Клуб Петък вечер “ дълбае в това какво значи да си актьор и да имаш другарски кръг, който поддържа желанието ти да оставиш нещо значимо на този свят след себе си. Да се заставиш да навлезеш в непозната територия, да бъдеш самоуверен и да си надълбоко уверен в своите визии, на които да останеш правилен, макар натиска и скептицизма на външния свят. Хилма аф Клинт е основала революционни за нейното време произведения и все пак до неотдавна беше навсякъде отхвърляна, неразбрана или пренебрегната. Дори самото оцеляване на картините е знамение, имайки поради, че в продължение на десетилетия са били на тавана, без да бъдат съхранявани професионално – още един образец за устойчивостта на изкуството все пак. Жалко е, че тя и De Fem не бяха живи през 2019 година, с цел да видят шестстотинте хиляди души, които си купиха билет за изложбата в „ Гугенхайм “ – най-голямата посещаемост в музея въобще. Явно тя е била права. Рисувала е за бъдещето - София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз.

София Лундберг е работила като публицист и редактор на списание. Дебютният й разказ „ Червеният бележник “ се трансформира в международна сензация. Критиците правят оценка високо умеенето на Лундберг да води читателите на странствуване през времето и пространството, любовта и загубата, и дефинират писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература. Алисън Ричман е бестселъров създател на седем романа, измежду които „ Изгубената брачна половинка “, „ Италианската градина “, „ Последната картина на Ван Гог “, „ Синът на майстора на маски “. Книгите ѝ са оповестени в тридесет страни и непроменяемо получават утвърждение от рецензията и от читателите. Тя живее в Лонг Айлънд със брачна половинка си и двете си деца, където сега работи върху идващия си разказ. М. Дж. Роуз е нюйоркчанка и интернационално приет създател на двайсет романа, съавтор на три профилирани книги за хартиен маркетинг и създател на AuthorBuzz – рекламна организация, която оказва помощ на писатели да промотират книгите си. Публикувана е допълнително от трийсет страни, а телевизионният сериал „ Предишен живот “ (Fox, 2010) е основан на нейния интернационален бестселър „ Прераждане “.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР