Вчерашното решение на правителството за новата хибридна ядрена мощност в

...
Вчерашното решение на правителството за новата хибридна ядрена мощност в
Коментари Харесай

Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ

Вчерашното решение на държавното управление за новата хибридна нуклеарна мощ в АЕЦ Козлодуй с реактор от Белене е съсипващо за българската енергетика и за интернационалния престиж на България. Тази оценка даде водачът на АБВ и предизвести: " Борисов банкрутира НЕК, с цел да си купува успокоение от Съединени американски щати ".
" Тези заявления, че ще местим реактори от тука там, без единодушието на производителя не стават ", означи Петков. Той обърна внимание, че няма план за Козлодуй и че държавното решение допуска процедурата за нова нуклеарна мощ да стартира изначало.
" В китайските институции, корейските институции, френските институции потресът е замайващ ", посочи още Петков и напомни увещанията на премиера да дойдат, че търсим стратегически вложител за Белене. " Борисов ги лъже три години ", посочи Петков.
Ако до момента НЕК е вложил в Белене 3 милиарда и да речем че 1.5 милиарда е оборудването, да речем, че Козлодуй тегли заем и купува това съоръжение, другият милиард и половина на 31 декември се написа на НЕК и НЕК е във банкрут, уточни Петков, като мотив, че Борисов банкрутира НЕК, с цел да си купува успокоение от Съединени американски щати.
" Никой не е водил диалози с Атомстройекпорт за нелепостите, които бълва Борисов. Той изяснява, че ще прави хибриден реактор. Кой се е съгласил, с изключение на един човечец, дето идва от Съединени американски щати от държавния департамент – юристче момче " добави още Петков, визирайки, който се среща с Теменужка Петкова. " Той приказва за някакви хибридни реактори, каквито не е виждал, тъй като няма и на нас ни се изяснява по какъв начин първото зареждане с нуклеарно гориво на подобен хибриден реактор ще е с гориво на Уестингхаус. Кой ще се подпише, кой ще бъде изпълнителят – нито Атомсторйекспорт са поели подобен ангажимент, нито от американската страна ", означи Петков.
Той дефинира като " неуместни " изказванията, че след 10 години ще имаме работещи реактори и акцентира: " Фактът, че нямаме единодушие на никой да даде гаранции, самичък по себе си изяснява безсмислието на упражнението ".
Според него, смисълът на упражнението е енергийната неустановеност на България, енергийната бедност на българската стопанска система и българските жители. " Това ни го предизвикват всички, които правят сега националното изменничество, отпред с Борисов, а външните фактори, които ни мачкат, тях България и българските жители не ги интересуват ", добави Петков.
Той посочи още, че 6 – 7 години Борисов изяснява по какъв начин страната не може да финансира блоковете в Белене и изрази неразбиране какво вършим, в случай че страната в този момент вземе да финансира тази небивалица в Козлодуй.
" Това, че Борисов е лъжец няма да изненада никого в България, само че какво споделяме на сътрудниците – до оня ден не можехме да финансираме, в този момент ще финансираме. Защо? Защото би трябвало да платим на Уестингхаус едни пари ", продължи Петков и изрично съобщи: " Аз желая да платим на бай Пешо и на кака Пена, а не на Уестингхаус ".
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР