Вчерашно силно земетресение в югозападен Иран прави впечатление с необичайна

...
Вчерашно силно земетресение в югозападен Иран прави впечатление с необичайна
Коментари Харесай

Сеизмолози засякоха странно земетресение в Иран

Вчерашно мощно земетресение в югозападен Иран прави усещане с необикновена липса на следващи земетресения. Земетресение с магнитуд 5.8 съгласно интернационалните центрове в Европа и Съединени американски щати, надлежно 5.9 местна оценка в Техеран, става в 11:04 локално време в четвъртък. Епицентърът му е в едва обитаема област на десетина километра (км) североизточно от град Каки (население към 9900 жители) и на стотина км юг-югоизточно от град Бушер (около 160 хил.ж.), разяснява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

На не повече от 10 км отстои единствената работеща в Иран нуклеарна централа. Властите оповестяват, че трусът не е нарушил рутинната работа на централата – личният състав е траял в естествен режим на интензивност и равнищата на радиация са в норма. Централата е лоцирана в регион, претърпял не едно мощно земетресение и “Бушер” е построена да устоя на земетресенията, на които е подложен Иран. Сеизмичният източник е на дълбочина от 10 км по оценки на международните центрове (18 км съгласно иранските сеизмолози), т.е. земетресението е от вида “плитки”.

Този вид трусове са в положение да причинят повреди в епицентралния регион, колкото и да са лимитирани размерите му. За повреди в град Каки към момента не се намира информация. Известно е, обаче, че доста къщи в селските региони на провинция Бушер са направени от кирпич и се разпадат елементарно при разтърсвания – още повече, че Иран е постоянно засяган от трусове. Според генералния шеф на провинция Бушер за ръководство при рецесии, земетресението е предизвикало неголеми вреди.

Липсват данни за смъртни случаи или ранени. Насър Амирзадеш, шеф на културното завещание в занаятчийството и туризма в провинция Бушер, оповестява, че никой от античните и исторически обекти на района не е бил развален. В планинския регион на изток от епицентъра по време на земетресението са се образували прахови облаци, дължащи се на богатото наличие на сол в тази част на Загроските планини. Земетресението е усетено в съвсем всички страни към Персийския залив на дистанции 260-630 км – Катар, Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ. Там чувството е едва и единствено във високи здания, само че предизвиква физическо неразположение и хората се стремят да излязат навън. В околните години на същото място е удивително земетресение с магнитуд 6.3 през април 2013 година.

Трагични са последствията от него и (забележете!) последвалите го 32 афтершока: две села заличени от свличания на земен материал, минимум 700 къщи развалени, 37 починали (28 сред тях деца и възрастни хора) и към 1000 ранени, финансови загуби за повече от 50 милиона американски долари. И всичко това в град Каки и близката му местност. Ако през днешния ден, 5 години по-късно, на мястото на тогава засегнатите постройки са издигнати зидани здания със съблюдаване на градивни правила в земетръсни зони, вредите от вчерашното земетресение в действителност ще са оскъдни. Районът на коментираните трусове е сеизмично деен, защото е в комплицирана зона на конфликт. Намира се под натиска на Арабската плоча, която се придвижва към север-североизток. Скоростта на доближаване с Евроазиатската плоча наоколо до епицентъра е към 3 сантиметра годишно. Резултат от този конфликт е и деформацията по Загроските планини.

Източник: " Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР