Вчерашният втори тур на президентските избори в Полша, на които

...
Вчерашният втори тур на президентските избори в Полша, на които
Коментари Харесай

Индипендънт: Властта в Полша запази позиции до 2023 г.

Вчерашният втори тур на президентските избори в Полша, на които един против различен се изправиха досегашният държавен глава Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски, е измежду тематиките в електронните издания на доста английски и американски вестници.

Лондонският в. "Гардиън " отбелязва, че предизборната акция е била изтощителна и за претендентите, и за гласоподавателите и се е провела в сянката на рецесията с ковид и едно отлагането на вота, който трябваше в началото да се състои през май.

Освен това, имаше и обвинявания, че ръководещата във Варшава партия "Право и правдивост " е упорствала гласуването да се състои, преди да се почувстват икономическите последствия от значително сполучливите карантинни ограничения в страната.

Въпреки сложните условия, налице бе необятен консенсус, че поляците бяха изправени пред взимането на доста значимо решение за бъдещето на страната, а изборите послужиха като референдум дали да се резервира либерално-демократичният парламентарен ред, открит след рухването на комунизма, или не, показва "Гардиън ".

Изданието цитира ветерана политически коментатор на варшавския седмичен вестник "Политика " Адам Шосткевич, че най-просто казано, Дуда и Тшасковски са лицата на две разнообразни Полши. Докато Тшасковски е отъждествяван с космополитната полска традиция, която е демократична, интернационалистка и проевропейска, Дуда съставлява една Полша, която е провинциална, консервативна и втренчена в себе си, сподели Шосткевич. Той добави: Точно това ни разделя и постоянно ни е разделяло, и сме отговорни за това.



Рафал Тшасковски

"Гардиън " показва също, че в центъра на политическото разделяне е и противоречивата роля, която играе Католическата черква в полския публичен живот, а Дуда има поддръжката на авторитетната църковна подчиненост. "Изходът от гласуването е обвързван и с обстоятелството, че до момента в който за последователите си Дуда е идеалният претендент, гласоподавателите на Тшасковски виждат в негово лице рационален компромис, по-малката от две несгоди ", споделя Шосткевич, представен от "Гардиън ".

Британският ежедневник "Индипендънт " написа, че преизбирането на Анджей Дуда - съдружник на ръководещите националисти от партията "Право и правдивост ", е от решаващо значение за цялостното реализиране на дневния ред на държавното управление. А той включва правосъдни промени, които Европейският съюз счита за недемократични.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

За "Право и правдивост ", която от 2015 година управлява долната камара на Народното събрание, вторият мандат на Дуда ще значи три години непрестанно ръководство, защото идващите постоянни парламентарни избори би трябвало да са през 2023 година

"Въпреки всичко, за пръв път от 2015 година не се обсъждаше мащабът на успеха на "Право и правдивост ", а дали изобщо тя ще победи ", разяснява вестникът, цитирайки полски анализатор.

Вестник "Ню Йорк таймс " акцентира в материал за полските избори, че този избор за президент по всеобщо мнение е най-важният от рухването на комунизма през 1989 година насам. "Това са и първите президентски избори в Европа от началото на рецесията с ковид ", отбелязва американският ежедневник.

Изданието предвижда, че успеха на Дуда ще е опция за ръководещата партия да продължи да трансформира страната по метод, който съгласно критиците подкопава открития политически спор и върховенството на закона.

Според в. "Вашингтон пост " високата изборна интензивност на президентските избори през вчерашния ден е посочила, че полската народна власт е витална. "Има обаче и неприятна вест, защото гласуването е демонстрирало също, че полското общество е разграничено на половина, на обособени лагери ", добавя вестникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР