Вчерашният инцидент с руския опозиционер Алексей Навални крие "силни имиджови

...
Вчерашният инцидент с руския опозиционер Алексей Навални крие "силни имиджови
Коментари Харесай

Инцидентът с Алексей Навални удар по имиджа на Кремъл?

Вчерашният случай с съветския опозиционер Алексей Навални крие "силни имиджови опасности за управляващите " на страната, предизвестяват специалисти на в. "Комерсант ".

"Навални се почувства зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва и след незабавно кацане бе откаран в болница, където лежи в кома. Съратниците му са уверени, че е бил токсичен, до момента в който пиел чай на летището. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха помощ ", показва изданието.

Експерти, представени в материала, предлагат на съветските управляващи да положат всички старания за излекуване на политика и усърдно следствие на случая.

"В случай на тежки последствия за здравето на Навални имиджът на Кремъл доста ще пострада ", твърди политологът Евгений Минченко. "Убийството на различен съветски опозиционер - Борис Немцов, убит през 2015 година, "нанесе на властта тежък репутационен удар ", напомня той.



Борис Немцов

"Инцидентът обаче няма да се отрази на резултата от локалните избори в Русия наесен и парламентарните следващата година. Недоволството ще се излее по-скоро в обществените мрежи, а не в всеобщи митинги ", счита аналитикът.

"Публичните последствия ще са много тежки, това няма да бъде забравено ", счита обаче сътрудника му Алексей Макаркин. "Единични митинги в поддръжка на Навални се състояха нощес в редица съветски градове. В Москва започнаха арести на деятели, събрали се край постройката на Федералната работа за сигурност ", прибавя "Комерсант ".

Берлин акцентира, че е "дълбоко угрижен " от станалото, цитира "Московский комсомолец " изказване на немската дипломация. Германското външнополитическо ведомство показва, че Навални е измежду най-известните опозиционни политици в Русия и води битка с корупцията. Министерството акцентира, че следствията му са значими "за демократичната бистрота и дейното гражданско общество в Русия ", написа вестникът.

Юристите на съветския Фонд за битка с корупцията, учреден от Навални, сезираха федералното разследване с молба да образува дело за опит за ликвидиране, осведоми "Труд ".

"Версиите за станалото се множат с всеки час ", написа "Известия ", изреждайки незнайна отрова, последствия от взимане на антидепресанти, даже отравяне с гъби. Цитирани в публикацията експерти загатват за диабетична кома и проблеми с мозъчното кръвообращение. Очаква се диагнозата да бъде огласена през днешния ден, щом приключат нужните проучвания, добавя изданието.

Междувременно Кремъл пожела на Навални бързо възобновяване, припомня печатът.

"Лекарите откриха, че е бил докаран в болничното заведение с 0,2 промила алкохол в кръвта. Има данни, че до два часа през нощта е пил самогон в село Кафтанчиково ", отбелязва "Комсомолская истина ". По думите на политолога Александър Солуков Навални може да е комбинирал домашната водка с медикаменти.

Според "Независимая газета " провластови медии се пробват да дискредитират опозиционера, пишейки да вземем за пример за отравяне с алкохол. "Навални бе на предизборна обиколка в Сибир и е необичайно, че още няма версия, съгласно която злобната власт, изплашена от победното му шествие, е решила да го спре. А грижовното отношение на Кремъл породи друга версия: под предлог, че е токсичен, двойният сътрудник Навални може да бъде евакуиран на Запад ", се споделя в публикацията.

"По предварителни данни Навални може да е бил токсичен с натриев оксибутират - мощен психодислептик без цвят и аромат, постоянно употребен от изнасилвачи, с цел да упоят жертвите си ", написа "Свободная преса ".

Това вещество се употребява и за медицински цели, и за забавление, акцентира обаче юристът Иля Ремесло, който се съмнява Навални да е бил токсичен съзнателно. "Симптоматично е, че всичко това се случи в навечерието на процеса по наказателното дело против Навални, упрекнат, че е наклеветил деец от войната ", споделя той.

В Русия постоянно отравят опозиционери и самостоятелни публицисти. Тези произшествия не се проверяват съвсем в никакъв случай, декларира в заглавие онлайн изданието "Медуза ", описвайки ред случаи от последните години.

"Подобни закононарушения не се разкриват в Русия ", акцентира и "Новая газета ". "Случаят с Навални трансформира визията за това по какъв начин властта се готви за изборите ", се споделя в заглавие на различен материал от вестника. В трета публикация "Новая газета " споделя за една мрачна държавна традиция - активността на съветската килърска корпорация, убивала съперници на руската власт в чужбина.

А в коментар за случая с съветския опозиционер наблюдаващ на изданието допуска: Русия очевидно доста бързо си е направила заключения от мирната гражданска война, протичаща в Беларус.

Според мнозина наблюдаващи с едно нападение против Навални властта по-скоро би си направила неприятна услуга - внезапно би радикализирала и би озлобила протестно настроената част от обществото. Освен това Навални е комфортен за Кремъл като опозиционен лидер - той "доброволно раздробява опозицията ", а личността му буди съмнение даже у хора с демократични възгледи, обобщава отзиви от обществените мрежи "Аргументи и обстоятелства ".

Аналитик на организация РОСБАЛТ написа: Живият Навални през днешния ден не е толкоз рисков за властта, колкото би бил мъртвият. Какво ще стане, в случай че той, не дай Боже, почине? Дори не се ангажирам да предскажа по какъв начин ще реагира в днешната нажежена атмосфера съветското общество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР