Вчерашният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега

...
Вчерашният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега
Коментари Харесай

САЩ: Ще пазим глобалната финансовата система от злоупотреби на корумпирани лица

Вчерашният акт е най-широкообхватното еднократно деяние, ориентирано против корупцията до момента по закона " Магнитски ". Това стана известно от думите на Пол Ахърн - първи заместник- асистент секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати, по време на среща с български медии, съобщи NOVA.

На нея участва и американският дипломат в България Херо Мустафа.

По-рано през вчерашния ден от Министерството на финансите на Съединени американски щати оповестиха, че постановат наказания на трима българи и на 64 компании, според закона " Магнитски ". Това не е първият случай на български жител да попада под силата на американския закон, при започване на февруари 2020 година съдията от Специализирания съд Андон Миталов също беше глобен поради корупция.

Американските управляващи са подготвени да работят с българските институции по случая със глобените български жители и компании, научи още Българска телеграфна агенция от източници, осведомени с подхванатите дейности по закона " Магнитски ".

Целта на глобите по закона " Магнитски " е ориентирана против корупцията, забърканите в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е траяло задоволително време, с цел да се съберат нужните доказателства за съответните нарушавания. Като Министерството на финансите на Съединени американски щати употребява голям брой източници на информация, с цел да събере нужните данни за нарушавания, в това число от медийни изявления и от партньорски служби и институции.
Последиците от глобите са, че се блокира цялата благосъстоятелност на Божков, Пеевски и Желязков в Съединени американски щати, както и цялата тяхна благосъстоятелност, която е под контрола на жители на Съединени американски щати или непрекъснато пребиваващи в страната.

По време на срещата с медиите Ахърн сподели, че вчерашното деяние против тримата българи и обвързваните с тях компании и лица, показва продължаващите старания на държавното управление на Съединени американски щати да държи виновни лицата забъркани в корупция. " За да продължим да пазиме световната финансова система от злоупотреби от корумпирани лица, ние насърчаваме всички държавни управления да осъществяват подобаващите и ефикасни ограничения против изпирането на пари, ориентирани против корупцията ", сподели Ахърн.

Той съобщи също, че от Министерството на финансите на Съединени американски щати са подготвени да работят дружно с България по промени, ориентирани против изпирането на пари, които да доведат до финансова бистрота. Ахърн добави, че приканват съответните регулаторни органи у нас да обяснят рисковете от правене на бизнес със глобилите лица и обвързваните с тях компании.

Пол Ахърн е дошъл в България на 31 май, като дружно с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа се е срещнал с сегашни и някогашни представители на държавната власт, както и с политически партии. Като предстоят срещи с още показали на българските институции и гражданското общество. Това е второ посещаване на Ахърн в България, той е бил у нас и при започване на 2020 година
Посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа дефинира подхванатите дейности като доста значими. Тя подчертава върху желанието на американските управляващи да бъдат транспарантни към всички по отношение на своите дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР