Вчерашната акцията на ГДПОП и Специализираната прокуратура в ДАИ –

...
Вчерашната акцията на ГДПОП и Специализираната прокуратура в ДАИ –
Коментари Харесай

Ниските заплати били сред основните проблеми в ДАИ

Вчерашната акцията на ГДПОП и Специализираната прокуратура в ДАИ – Благоевград, при която бяха арестувани над 10 души, е единствено следващата от серия сходни арести в тази конструкция. Сред аргументите за това са ниските заплати, действителен чадър , законите и фрагментите , разясниха ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и Кънчо Димитров – някогашен началник на ДАИ – София.

Благоевград е емблематично място – от 10 години там стават много постоянно такива неща. Някой ги пази тези хора и това не е нещо ново, уточни Иванов пред bTV.

Според него акциите от последните дни са отговор на апела на президента „ да се палнат прожекторите “. „ И прожекторите се палнаха – виждаме, че някой „ свети като елха “, други ги извеждат всеобщо. Знаете ли какво ще стане? Аз знам – ще ги натиснат да стартират да се топят един различен и в случай че някой проговори малко повече, все някой би трябвало да опере пешкира в цялата тази история. И след една седмица ще ги пуснат още веднъж “, предвижда той.

Хора, които са били задържани, биват възстановявани на работа и оправдани. Не може хора с повдигнати обвинявания да ти работят. Какъв е моралът, какъв образец даваме?, попита Димитров.

За да се стигне до това следващо доста неприятно събитие, несъмнено нещо е сбъркано изнапред, разяснява той.

„ Ръководството на Министерството и на Агенцията нищо не направиха, с цел да може да бъдат обезпечени финансово тези чиновници. Тоест те работят при едни доста ниски заплати. Това е причина, която поражда корупция. Да, всеки е отговорен за това, което е направил, само че с цел да са по този начин всеобщо нещата, би трябвало да търсим там повода “, счита Димитров.

Иванов се съгласи, че заплатите би трябвало да са 1000 – 1500 лева на хората, които се занимават с надзор и с изпитите, както и да има сериозна глоба, когато ги заловен.

Димитров посочи, че нормално такива акции се лимитират до най-ниското равнище и не се продължава нагоре – „ това не би трябвало да се позволява, в случай че имаме действително предпочитание да се борим с корупцията, би трябвало да се стигне догоре, до дъно “.

Според Иванов това е въпрос и на закони.

„ Аз съм близо до мисълта, че и министърът, и зам.-министърът са в течение на всичко това, което става, и то става с тяхното предпочитание да се спрат тези корупционни практики, другояче би било немислимо някой да пипа в тяхната работа “, сподели още Иванов. Той счита, че точно министърът би трябвало да вземе под крилото си битката с корупцията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР