Вчера сутринта се събудих от тази история за автобусна катастрофа

...
Вчера сутринта се събудих от тази история за автобусна катастрофа
Коментари Харесай

Нова Зеландия чу за България с катастрофата

Вчера сутринта се разсъниха от тази история за автобусна злополука в България : Десетки починали в автобусен пожар в България, в това число деца, написа за новозеландската медия " Скууп ", политическият икономист Кийт Ранкин , учител по стопанска система в Unitec, стопански историк по обучение с проучвания за пазара на труда по време на Голямата меланхолия от 1930-те.

Веднага се сетих какъв брой е извънредно в Нова Зеландия да чуеш история за България. В подтекста, че България е най-тежко засегнатата от Covid-19 в света, трябваше да чуем повече. (Един на всеки 140 българи е умрял от Covid-19, голямото болшинство през 2021 г.) България, на Балканите (по създание Югоизточна Европа) е най-бедната страна в Европейския съюз, а в годините преди 1990 година преди този момент зад " Желязната завеса ". Кийт Ранкин признава, че познава единствено един българин, приключил образованието си в университета в Окланд, и в никакъв случай не е бил освен в България, само че и на Балканите.

Усещам, че има неписано медийно предписание, съгласно което би трябвало да се написа за индивидуален случай със доста съдбовен край. Често съм се чудил за прага на това правило; Сигурен съм, че има доста въздушни произшествия с присъединяване на дребни самолети - в това число самолети за пътешестване до работното място, пренасящи да речем 15 души - които не попадат в интернационалните медии. И един случай, в който споделят, че, постоянно ще бъде по-достоен за новините - в комерсиалните медии - от 45 сходни случая, при които умира един човек.

Новината не загатва Covid-19; в действителност в " Ал Джазира " за автобусната злополука също не се загатва Covid- 19.

Търсих " България " в уеб страницата на RNZ. Между 1 април 2021 година и 23 ноември единствените упоменати истории бяха спортни и нито една от тях не включваше повече от инцидентно споменаване на България. През март имаше три истории за имунизацията AstraZeneca; истории, които пътем загатват България. Преди това имаше история за Covid, Испания провокира боязън от " втора вълна " на Covid-19 на 26 юли 2020 година, като пътем " Италия изолира идващите от Румъния и България за две седмици след редица импортирани случаи ". Тази история обрисува първата забележителна вълна от Covid-19 в България; България, както по-голямата част от Източна Европа, а също и Нова Зеландия, имаше малко смъртни случаи от Covid в първите месеци на пандемията.

Историята с автобусната злополука включва три страни: България, Турция и - страната на жертвите - Северна Македония (бивша БЮРМ, " Бивша югославска република Македония " ). Северна Македония, не е в Европейския съюз, само че е страна, която се обрисува като част от плана на Европейски Съюз.

Това, което бе изключително подходящо във връзка с страната, е, че България е статистически най-тежко засегнатата страна в света от епидемията, като 0,7% от популацията й е мъртво от Covid-19, което ще е 1% до края на зимата. Северна Македония е втората най-тежко наранена съгласно моята оценка до края на октомври, макар че Русия евентуално изпреварва Северна Македония.

И въпреки всичко хората от Северна Македония явно пътуват през голям брой интернационалните граници за дълго туристическо пътешестване през уикенда до Истанбул в Турция. (Това е десетчасово пътешестване сред Скопие и Истанбул.) (Сравнете това с траялата месеци неспособност на някой да пътува от Бризбейн до Крайстчърч, градове в изцяло противоположния завършек на Covid спектъра в съпоставяне със Скопие и българската столица София. Турция явно има доста друг метод към граничната карантина спрямо Нова Зеландия.) Освен това процентът на имунизация против Covid в България и нейните съседи е доста невисок, макар съответното предложение на свободно налична и ефикасна ваксина.

Особено глупави ли са хората на Балканите?

Отговорът, апропо, е " Не ". Първата причина е, че би било прекомерно расистко твърдение; да се твърди, че всеки човек с дадена еднаквост евентуално е малоумен въз основа на тази еднаквост, е по едно и също време жестоко и подправено. Втората причина е, че постоянно има пояснения за държания, които са незадълбочено неразбираеми. Третата причина е, че нелепостта - в това число ирационалния дебелоглав - могат да бъдат качество (сред някои хора, по-добри качества), което е част от това да бъдеш човек; по този метод небалканците са толкоз склонни да вършат или да мислят " глупави " неща, колкото и балканците. Основното предписание е да се погледнете в огледалото, преди да посочите пръст. Иначе постоянно е по-лесно да видиш нелепостта в другите.

Една значима аргументация за видимо неясно държание е тази на стоицизма, който е леко по-различен друг от религиозния предразсъдък. Хората на Балканите са страдали доста в предишното - от нашествия, апетит и заболявания. Днес те страдат от - в допълнение към Covid-19 - от привършване на популацията, от фискалния консерватизъм на Европейския съюз и от разкъсването сред съперничещи си геополитически блокове. Издръжливостта и недоверието са част от живота на Балканите.

Правителствата - от привилегированите за привилегированите - не обслужват добре района. Европейски Съюз следва метода " по-добри смъртни случаи, в сравнение с дефицити " към обществените финанси. Знаем това добре от метода към гръцката финансова рецесия от началото на 2010-те, от сегашния корав метод към бежанци и безнаказаността, с която неговите привилегировани предават Covid-19 на маргинализирано население в и отвън Европейския съюз. (Трагедията, която сполетя Карибите, е образец за това. В допълнение към карибската Covid покруса, през вчерашния ден гледах - Могат ли хората в Гваделупа да бъдат уверени да се имунизират против Covid?)

Друг значим случай на разпространяване на Covid-19 в Европейския съюз е обвързван с неотдавнашна политическа среща на върха в Словения (срещата на върха ЕС-Западни Балкани). Сега, шест седмици след тази среща на върха, Словения - страна-мост сред Австрия и Балканите - се оказа с повече случаи на Covid-19 на глава от популацията, в сравнение с всяка друга страна в света. (анализ на диаграмата:.)

Заключение

Да, необичайно е хората от незадоволително имунизирана и инфектирана с COVID-19 Северна Македония да пътуват с рейс през неимунизирана и инфектирана с ковид България за дълъг уикенд в отдалечен Истанбул.

Но тези, които биха могли да сочат с пръст, имат свои лични нелепости, които биха изглеждали също толкоз странни за космичен клиент. Докато ние може да гледаме на маргинализирани хора в Европа и другаде като на " луди ", те от своя страна ни виждат като " неприятни ". Това може да помогне да се изясни нежаланието и отричането на ваксина против Covid. Защо хората ще вземат " лекарство " от управляващи, които - от тяхна позиция - са лоши; управляващи, които съгласно тях ръководят единствено в интерес на другите.
 Европейски Съюз: Икономическото възобновяване е застрашено от скока на Covid случаи
Европейски Съюз: Икономическото възобновяване е застрашено от скока на Covid случаи

Правителствата би трябвало да подхващат фрапантни дейности и да усилят ваксинациите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР