Вчера китайският председател Си Дзинпин започна тридневно държавно посещение в

...
Вчера китайският председател Си Дзинпин започна тридневно държавно посещение в
Коментари Харесай

Си Дзинпин и Путин обсъдиха двустранните отношения и украинския въпрос

Вчера китайският ръководител Си Дзинпин стартира тридневно държавно посещаване в Русия и се срещна със своя сътрудник Владимир Путин.

По време на диалога им Си Дзинпин съобщи, че развиването на китайско-руските връзки се диктува от историческата логичност. Пекин постоянно е следвал самостоятелна външна политика, в която развиването на връзките с Русия е стратегически избор, учреден на китайския народен интерес и вероятностите пред международното развиване. Китай ще продължи да ускорява стратегическата съгласуваност с Русия. Двете страни имат общо предпочитание да осъществят национално възобновление, да поддържат многополюсността в света и да предизвикват демократизирането на интернационалните връзки. Пекин и Москва ще задълбочават прагматичното съдействие в разнообразни области, ще усилват координацията между тях в границите на Организация на обединените нации и други многостранни формати, с цел да предизвикват развиването си и дават принос за международния мир и непоклатимост. 

Двамата държавни глави разискаха и украинския въпрос. Си Дзинпин посочи, че гласовете за мир и прагматичен метод стават от ден на ден, и огромната част от страните в света приканват за разрешаване на спора и реализиране на помирение посредством разговор. Китайският водач акцентира, че оповестената наскоро от Пекин позиция, призоваваща за политическо разрешаване на рецесията, е срещу налагането на манталитета от Студената война и едностранни наказания. Китай счита, че въпреки да съществуват компликации и разлики, това не би трябвало да пречи на напъните за разговор и мир. Китай ще продължи да играе градивната роля за поощряване на политическото разрешаване на спора в Украйна. 

Владимир Путин уточни, че страната му прави оценка справедливата позиция на Китай по значимите интернационалните проблеми. Москва изследва самодейността на Пекин и е отворена за мирни договаряния. Приветстваме градивната роля на Китай по този въпрос, акцентира Путин. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР