Вчера Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г.,

...
Вчера Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г.,
Коментари Харесай

Реакциите след решението на Турция да промени статута на църквата Света София

Вчера Държавният съвет на Турция анулира решението от 1934 година, с което църквата " Света София " е превърната в музей. Решението предлага правно покритие за държавното управление на Реджеп Тайип Ердоган да трансформира постройката, оповестена за паметник от международното завещание на ЮНЕСКО, в джамия - възможност, която е изключително подхранвана през тези месеци и бе заричане за изборите в последната му акция. Срещу превръщането ѝ в джамия се оповестиха Съединените щати, Русия, и Гърция, която назова турското правосъдно решение " открита провокация против цивилизования свят ". Въпреки недоволството, решението беше взето. 

" Първата мюсюлманска молитва в " Света София " ще бъде на 24-ти юли ", разгласи турският президент Ердоган . Той направи особено изказване, откакто подписа декрета. Храмът ще бъде отворен за мюсюлмани, християни и всички чужденци, увери турският водач и дефинира трансформацията като суверенно право на Турция.

Новината провокира лавина от интернационалните реакции. 

ЮНЕСКО съобщи, че Комитетът за международното културно завещание ще преразгледа статута на храма " Света София " след решението на президента Ердоган да върне статута ѝ на настояща джамия. ЮНЕСКО изрази " огромно страдание " за решението на турските управляващи, взето " без прелиминарен разговор ".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел дефинира решението за храма „ Св. София “ в Истанбул да бъде превърната в джамия като " почтено за жалост ". Борел припомня, че става дума за постройка със мощно алегорично, историческо и универсално значение. " Като един от създателите на Съюза на цивилизациите, Турция се ангажира с насърчаването на разговора сред религиите и културите и укрепването на толерантността и взаимното общуване ", припомня висшият представител, представен от Българска телеграфна агенция. 

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че осъжда " по допустимо най-категоричния метод " решението на Турция. " Това е решение, което е огорчение към всички, които признават паметника и за обект от международното културно завещание. И, несъмнено, то визира освен връзките сред Турция и Гърция , само че и нейните (на Турция) връзки с Европейския съюз ", се споделя в документално изказване на кабинета на Мицотакис.

Властите в Кипър също осъдиха изрично решението на Турция да промени статута на храма " Св. София " в Истанбул. Първи позицията на Никозия по въпроса изрази нощес в Туитър министърът на външните работи на островната страна Никос Христодулидис, съобщи ТАСС.

Държавният департамент на Съединени американски щати изрази отчаяние от решението на турското държавно управление да промени статута на истанбулската църква, съобщи Ройтерс. " Научихме, че турското държавно управление резервира уговорката си да обезпечи достъп до " Св. София " за всички гости и чакаме с неспокойствие да чуем проектите им по отношение на по-нататъшното стопанисване на " Св. София " по този начин, че да бъде обезпечен безпрепятственият достъп до нея за всеки ", съобщи представителят на Държавния департамент Морган Ортегас. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР