Възстановка на обявяването на независимостта на България беше направена във

...
Възстановка на обявяването на независимостта на България беше направена във
Коментари Харесай

Възстановка на обявяването на независимостта направиха във Велико Търново

Възстановка на оповестяването на независимостта на България беше направена във Велико Търново. 

Милен Иванов и Иван Митев влязоха в функциите на княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов.

Милен Иванов като княз Фердинанд изчете манифеста, с който е оповестена независимостта на страната.

Манифестът е написан на ръка от тогавашния министър председател Александър Малинов и е подписан от Фердинанд и министрите. Той е прочетен от княз Фердинанд в църквата " Свети 40 мъченици " във Велико Търново. 

След това Фердинанд взема решение, че търновската общност би трябвало да се запознае с него. Качват се на крепостта Царевец, където се събират доста хора, и Малинов прочита документа.

Ето и текста на манифеста:

Манифест към българския народ

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият приятелски Руски народ, подкрепят от положителните ни съседи, жители на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година пречупи робските вериги, що през епохи оковаваха България, в миналото така велика и така славна. От тогава и до през днешния ден, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо правилен към паметта на националните дейци за своята независимост и въодушевяван от техните завещания, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и сътвори от нея под Мое управление и това на о` Бозе почившия Княз Александър, страна, почтена да бъде пълноправен член в фамилията на цивилизованите нации.

Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде съгласно както той желае.

Българският народ и Държавният му глава не могат с изключение на еднообразно да мислят и едно да желаят. Фактически самостоятелна, страната Ми се спъва в своя естествен и спокоен процес от едни узи, с формалното скъсване на които ще се в профил и настаналото охлаждение сред България и Турция.

Аз и Народът Ми откровено се радваме на политическото възобновление на Турция. Тя и България - свободни и изцяло самостоятелни една от друга, ще имат всички условия да основат и уякчат другарските си връзки и да се предадат на спокойно вътрешно развиване.

Въодушевен от това свето дело и с цел да отговоря на държавните потребности и националното предпочитание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за без значение Българско Царство и дружно с народа си надълбоко имам вяра, че този Ни акт ще откри утвърждението на Великите Сили и съчувствието на целия образован свят.

Да живее свободна и самостоятелна България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в античната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Нашето царуване

Фердинанд I

Приподписали:

Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: Ал. Малинов; Министър на Външните Работи и на Изповеданията: Ст. Паприков; Министър на Вътрешните Работи: М. Такев; Министър на Народното Просвещение: Н. Мушанов; Министър на Финансите: Ив. Салабашев; Министър на Правосъдието: Т. Кръстев; Министър на Войната: военачалник Д. Николаев; Министър на Търговията и Земледелието: А. Ляпчев
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР