Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина. Поводът за

...
Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина. Поводът за
Коментари Харесай

Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина

Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина. Поводът за връщането на бюста на мястото му е 120-годишнината от рождението на композитора. С мелодията на " Рапсодия Вардар " мина формалното разкриване, а любопитните обстоятелства към историята на паметника напомня Айше Сали.

За бюста в Борисовата градина Панчо Владигеров театралничи персонално, а творбата на скулптора Тодор Първанов е сложена на алеята 10 години след гибелта на композитора. В годините на прехода обаче паметникът е откраднат. Голямата годишнина се трансформира в мотив предприемчив комитет да предложи възобновяване му. Новата отливка е направена по копие, дарено на Съюза на българските композитори от дъщерята на създателя.
проф. Панчо Владигеров, внук на композитора: Значението е най-много за младото потомство - да не се не помни, да се вижда при една хубава разходка с техните деца.Йорданка Фандъкова, кмет на София: Панчо Владигеров основава голямо по мащаби и жанрово многообразие творчество, наброяващо над 20 000 страници нотни ръкописи. Вярвам, че запазването на духа и паметта на града ни е наш дълг. Както пред великите ни предшественици, по този начин и пред хората в София.
Винаги въодушевен, постоянно сигурен в това, което написа. Владигеров трансформира в музика всичко, до което се допре. Днес си припомнихме освен думите на Николай Лилиев за композитора, само че и музикалните произведения, доказателство за огромния му гений.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР