Възразявам срещу предвиденото драстично увеличение на цената на водата в

...
Възразявам срещу предвиденото драстично увеличение на цената на водата в
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата в Стара Загора

Възразявам против плануваното фрапантно нарастване на цената на водата в гр. Стара Загора. На процедура става въпрос за нарастване с 37% по отношение на цената за м.г., което значи, че хората ще заплащат вместо 3 лв., както до момента - 4,12 лв.. Още повече, че за цената на целия регулаторен интервал през 2026 година се чака покачване с 66%, т.е. цената ще стане 5 лв.. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева на днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), свикано във връзка разискване и одобряване цената на водата за гр. Стара Загора, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Припомняме, че омбудсманът към този момент възрази против скока на ВиК услугите в градовете Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе.

Проф. Диана Ковачева акцентира, че от рамките на отчета, показан от работната група на КЕВР, още веднъж липса връзката сред цената и качеството на предоставената ВиК услуга. По думите й е явно, че „ ВиК “ ЕООД гр. Стара Загора не реализира 13 от всичките 30 индикатори за качество, един от които е извънредно значим – „ общи загуби за вода “, който през т.г. се чака да доближи 56%.

„ На второ място ще кажа, че и два от индикаторите за успеваемост също не са изпълнени – „ Рехабилитация на водопроводната мрежа “ и „ Ефективност на създаване на водомерното стопанство “, които биха могли да доведат до корекции на цената в края на третата година. Това значи, че обективно, индикатори, които въздействат върху цената все още, не са изпълнени от сдружението “, уточни още омбудсманът.

Проф. Ковачева напомни, че оценката на Регулатора от м. септември 2021 година във връзка на индикаторите за качество, в това число и „ общите загуби на вода “, е „ цялостно несъблюдение “. Затова омбудсманът настоя КЕВР да вземе поради, събитието, че качеството на предоставената услуга не е на задоволително високо равнище, което да обоснове толкоз огромно повишаване на цената на водата в гр. Стара Загора и района.

„ Опасяваме се, че в рецесията, в която се намираме, хората ще бъдат затруднени да погасяват своите отговорности, което би могло да направи неприятна услуга на самия ВиК оператор, поради обстоятелството, че събираемостта на отговорностите може да спадне “, добави публичният бранител.

В умозаключение проф. Ковачева настоя КЕВР да вземе заслужено решение, в което да бъде отразена – връзката сред качеството и цената на ВиК услугите, с цел да има баланс сред ползите на сдружението и ползите на потребителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР