Възрастните фермери предават с неохота бизнеса на по-младите. Трудният достъп

...
Възрастните фермери предават с неохота бизнеса на по-младите. Трудният достъп
Коментари Харесай

Старите фермери водят на младите с 5:1

Възрастните фермери предават с принуда бизнеса на по-младите. Трудният достъп до земя и финансиране, тромави национални регламенти и данъчни бариери, както и липса на образование са измежду факторите, задълбочаващи казуса застаряване на агросектора се единствено в България, само че и в Европейски Съюз. Към днешна дата съотношението стари-млади фермери е 5:1. Това разгласи Марио Милушев, шеф в Генерална дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони “. Той бе измежду гостите на първия Национален конгрес на младите фермери, който се организира в Аграрния университет в Пловдив. Проявата с мото „ Предай нататък “ се провежда от Владимир Уручев - евродепутат и член в Комисията по земеделие и развиване на селските региони, в партньорство с Аграрния университет, Министерство на земеделието, Националната работа за препоръки в земеделието /НССЗ/ и Асоциацията на земеделските производители в България.

Спрямо междинната възраст на земеделските производители в Европейски Съюз в България отчитаме наклонност на подмладяване. Това сподели зам.-министърът на земеделието Лозана Василева и цитира данни, че в интервала 2007-2013 година е записано увеличение на фермерите на възраст до 44 година За 7 години междинният им дял се е нараснал със 7%, само че все пак делът на младите остава доста невисок. Под 45 години е единствено един на всеки 5 аграрни производители в България. От позиция на финансирането България попада в топ 10 на страните, които отделят най-голямо подкрепяне за пускане на бизнес от млади стопани посредством Програмата за развиване на селските региони. Предвижда се през идващия програмен интервал поддръжката за младите фермери по нея да стигне 75 %. На европейско равнище се чака в категория „ млад фермер “ да влизат и тези до 45 година, а не както в този момент - 40 година

Във фермите, подкрепени по размер 112 „ Млад фермер “ от предния програмен интервал 2007-2013 година, е основана 2 998/евро ГРЕ (годишна работна единица), която е по-малка, в сравнение с е възвращаемостта в стопанската система - 5600 евро/ГРЕ. Средно брутната добавена стойност в стопанствата по Мярка 112 е към 6,5 хиляди евро на плантация. Цифрите са от проучване, показано от Божидар Иванов от Института по земеделска стопанска система.

Близо половината от младите фермери в България не ползват нови технологии в стопанствата си, а на нововъведения в агросектора залагат едвам 16%. Това сочат резултати от национално изследване, представени от основния секретар на НССЗ Иванка Тодорова. Заради тромава администрация, сложен достъп до вложения в земеделските стопанства, липса на пазар и нелоялна конкуренция 80 на 100 от младите стопани не виждат бъдещото си кариерно развиване в региона на земеделието в България.

В рамките на форума на младите фермери бе разгласен и спечелилият в националния конкурс за млад фермер 2018 година Това е софиянецът Виктор Асенов. Проектът му за новаторска оранжерия с блокчейн технология събра най-вече точки и надлежно взе първото място. Виктор ще показа България на 5-ия Европейски конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се бори за купата Европейски млад фермер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР