Възрастна мъжка горила от зоопарка в Сан Диего, Калифорния, заразена

...
Възрастна мъжка горила от зоопарка в Сан Диего, Калифорния, заразена
Коментари Харесай

Излекуваха болна от COVID-19 горила с антител

Възрастна мъжка горила от зоопарка в Сан Диего, Калифорния, инфектирана с ковид, оздравя след приложено пробно лекуване със синтетични антитела, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Уинстън, 48-годишен представител на типа западна низинна горила, както и няколко други примата, дадоха позитивна проба за вируса на 11 януари, по време на разбор на фекална материя.

Това е първият случай на естествено предаване на Ковид-19 при човекоподобни маймуни. Заразата е предадена от асимптоматичен чиновник, който е носил ръкавици.

" Групата беше инфектирана с нов, мощно заразен вид на ковид, който наскоро беше разпознат в Калифорния ", се показва в изказването, направено от зоопарка в Сан Диего.

Няколко горили демонстрираха признаци на лека кашлица, запушен нос или хрема и епизоди на заспалост.

Заради напредналата си възраст и влошено здравословно положение, Уинстън е бил прегледан под анестезия. Страдащ от пневмония и сърдечни болести, той е лекуван с коктейл от медикаменти за сърце, антибиотици и моноклонални антитела.

Въпросните синтетични антитела, създадени в лаборатория и инжектирани интравенозно, имитират действието на имунната система след зараза с ковид.

Лечението въз основа на " моноклонални " антитела беше утвърдено през ноември в Съединени американски щати. През октомври то беше приложено пробно на някогашния президент Доналд Тръмп.

От зоопарка акцентират, че Уинстън е получил лекуване, което не може да се употребява при хора. Екипът, който поставя грижи за него, има вяра, че антителата са съдействали за способността му да преодолее заболяването.

Известно е, че човекоподобните маймуни са податливи на човешки вируси като грип или варицела, заради близостта сред двата типа. Човекът и шимпанзето, да вземем за пример, имат 98 % сходна ДНК.

Уинстън, преобладаващ мъжага, чийто тип е систематизиран като заплашен, идва в Сан Диего през 1984 година Горилата ще навърши 49 години на 20 февруари. Уинстън е един от най-старите жители на зоопарка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР