Възраженията срещу кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев може

...
Възраженията срещу кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев може
Коментари Харесай

Проблемът с Гешев не е, че е зло куче. Въпросът е кой му държи каишката

Възраженията против кандидатурата за основен прокурор на Иван Гешев може би не са разбираеми за всеки непряк наблюдаващ - индивидът се заканва на олигарсите, на мафията, щял да се бори с престъпността...

Какъв е казусът с тази кандидатура?

Не е в това, че Гешев се заканва стръвно като полицай да се бори с престъпността, да мачка олигарси. Не е и толкоз ужасно, че за него обвинените са отговорни преди доказване. Съдът ще го озапти, ще плащаме компенсации след време, както за Цветанов.

Проблемът е, че Гешев е пионка, куче на каишка, което ще хапе определени. Ще си затваря очите за закононарушения на едни, а ще гони други. Както беше и до момента. Има недосегаеми олигарси, има и такива, които би трябвало да се мачкат.

Прокуратурата и в този момент си затваря очите пред очевидни закононарушения, явни, потвърдени с документи, да вземем за пример кражбите и измамите в банките. Но за нея врагът е единствено комфортният Цветан Василев.

И в този момент Гешев е зам.-главен прокурор, а няма никакви съществени триумфи в битката с престъпността. Действията му са на първо място агитационен звук. В своята идея, изтъкана от общи приказки, Гешев дава обещание да отговори на упованията за правдивост. Защо до момента не е съумял да отговори? Защото обществото по никакъв начин няма чувство за правдивост откогато Гешев е значим фактор в прокуратурата и спецпрокуратурата. Пречил ли му е някой?

Най-напред виси въпросът дали Гешев е съответен за този пост, от който ще зависи битката с престъпността и значително положението на обществото в мандат от идващите 7 години.

Спорните моменти са доста. Гешев е единствен претендент, което опорочава избора изобщо. Въпреки че Гешев жестоко излъга (или сподели, че е неинформиран) в просторно изявление пред Българска национална телевизия, че и Лаура Кьовеши била единствен претендент за основен прокурор на Европейски Съюз. Демек - може. Само че Кьовеши беше пресявана дружно с още трима претенденти. И още не е определена. Докато към Гешев медиите се държат като че ли към този момент е основен прокурор.

Веднага поражда въпрос -
в цялата прокуратура този ли е единственият заслужен?

И за какво по принцип няма прокурор, прочул се с триумфи в битката с престъпността? Нещо, за което България непрекъснато търпи рецензии, в това число от чужбина.

Кандидатурата на Гешев се показва с всички пропагандни похвати на обслужващите властта на Борисов медии. Той е непрестанно в новините, още надалеч преди да бъде разгласен за претендент. Той персонално сервира съвсем всички вести от прокуратурата, даже да няма директно присъединяване в тях. Камерите не помниха говорителката на основна прокуратура поради него.



И когато прекомерното му наличие в медиите докара до логически въпрос - ще се кандидатира ли за основен прокурор - Гешев отговори, че 99 % няма да става основен прокурор. В стила на всички определени от Борисов. По същия метод Плевнелиев, месец преди Борисов да го кандидатира за президент, сподели, че няма такова желание и имал работа като министър.

Аналогията не е инцидентна. Изборът е на Борисов, без подозрение. Какъвто беше и изборът на Цацаров, по думите на един различен градски прокурор от изтеклия запис в жилището на Борисов в Банкя.

И при избора на Борис Велчев за основен прокурор той беше единствен претендент. Но беше неоспорим правист, без несъответстващи изявления, и не провокира възражения в нито една гилдия, било съдийска, адвокатска или прокурорска.



Впрочем, и предходният Никола Филчев, и сегашният Цацаров, са безспорни адвокати, които могат да търпят всевъзможни други възражения, само че не и за професионалната им подготвеност.

Докато с Гешев единствен претендент това е проблем. Резките му изявления незабавно провокираха реакция в адвокатската гилдия. Срещу него се изрекоха и обособени съдии (виж тук)
Гешев безусловно разгласи своите врагове,

измежду които преди всичко дефинира „ политически кръг и медии ", свързани с „ подсъдимия Прокопиев ". Отправи закани към Христо Иванов, един от водачите на Демократична България - „ да внимава ".

На второ място сложи олигарсите, които и да са те, само че явно единствено определени. Обяви за свои съперници и юристите. Чак на трето място слага мутри, нарушители и крадци-държавни чиновници (виж тук обясненията му в интервю).

Гешев е с нрав на служител на реда, какъвто на процедура е, въпреки да има стаж като следовател и прокурор. Такива са възпитаниците на школата в Симеоново, в този момент полицейска академия. Но измежду тях по този начин несъответстващо не се е изказвал нито един прокурор, нежели претендент за основен прокурор. Гешев в спонтанното си изявление изясни, че надали не разделянето на управляващите било „ десен екстремизъм ". За да заявява след това в излъсканата си идея, цялостна с общи приказки за битка с престъпността, че щял да съблюдава разделянето на управляващите... То оставаше и да не го съблюдава.

В някои мнения се прокрадна версията, че кандидат-главният прокурор Гешев е с диктаторски милиционерски нрав и ще се обърне против хората, които го избраха. Щял да посегне на Борисов, с него той си слагал главата на дръвника и т. н.

Нищо такова няма да се случи. Имаше и други основни прокурори - Татарчев и Филчев, които бяха определени по партийна линия и след това се обърнаха против хората, които ги избраха. Но каквито и да бяха, те бяха хора с темперамент. В съпоставяне с Гешев даже безличният Борис Велчев и послушния Цацаров наподобяват персони.

По-подходящ послушник не може да се откри. Гешев е определен да продължи настоящето състояние - да имаме политпрокуратура, придатък на властта на Борисов. Прокуратура, която се употребява като инструмент за рекет.

Един ден всичко ще свърши пагубно, ще се срути като къща от карти. Още на първите избори, които ще загуби Борисов. Той по тази причина ще се опита да стане президент, изборът на основен прокурор не му е задоволителен като гаранция, че няма да бъде преследван. Защото има защо.

Иван Бакалов, e-vestnik
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР