“Възраждане” дава фондацията на прокуратурата“Икономедия” с грантове за 8,3 млн. ...

“Възраждане” дава фондацията на прокуратурата“Икономедия” с грантове за 8,3 млн.

Как „Америка за България“ си купувала България

“Възраждане” дава фондацията на прокуратурата
“Икономедия” с грантове за 8,3 млн. лева, “Медиапул” - с 3,5 млн. лева

Институтът на Христо Иванов взел над 3 млн. лева

Над 8 млн. лв. грантове от “Америка за България” е получила “Икономедия” АД (точната сума е 8 310 510 лева.). “Икономедия” АД, която издава “Капитал” и “Дневник”, са най-големият ползвател на грантове от “Америка за България”, заяви на конференция юрист Росен Рашков. Неговата адвокатска фирма е работила в протежение на три месеца, с цел да наблюдава активността на НПО-то в протежение на 15 години.

“Потресен съм какви суми са употребили “Капитал” и “Дневник”, които имат искания, че са стожер на българската самостоятелна журналистика”, акцентира юрист Рашков. Той заяви, че фондация “Инфо спейс”, която, е съучастник на Стояна Георгиева в “Медиапул” е получила 3 443 739 лева “Ето ви опция да се образува един сътрудник на въздействие, да се отгледа за 1,2, 5-10 години”, разяснява юрист Рашков. Ние не знаем против какво са дадени парите, какъв е произходът им, какъв е планът, няма информация какво се дължи отсреща, добави юристът. Той бе безапелационен, че обществото би трябвало да получи отговор на тези въпроси. Адвокатът сподели, че и казионните медии също са получавали пари от фондация “Америка за България” и позволи, че е вероятен и спор на ползи.

Юристът уточни, че и “Институтът за правни инициативи”, чийто началник бе Христо Иванов, е получил 3 130 000 лева Той показа няколко субекта, употребили огромни грантове от “Америка за България”, които са “помагали” на правосъдната власт.

Започна с фондацията “Риск монитор”, която против 810 000 лева поела ангажимент да образова спецпрокуратурата, които по формулировка би трябвало да са безусловно самостоятелни. Справка демонстрира, че водещите фигури във фондацията са философи, акцентира юристът. Той даде образец и с “Антикорупционния фонд”, който е получил грантове в размер на 2 331 000 лева

Фондация “Америка за България” директно или индиректно е оказвала въздействие върху четири области - медии, правораздаване, избори, обучение, в които намесата є е безусловно неприемлива. Тези сфери по формулировка следва да са изцяло самостоятелни за всяка една суверенна страна. Това разяснява по време на конференция на партия “Възраждане” юрист Рашков.

След разбор на даренията на фондацията, които годишно надвишават 20 млн. $, стигнахме до безапелационния извод, че става дума за медийна и политическа корупция, която визира националната сигурност, безапелационен бе водачът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Той заяви, че внася сигнал в прокуратурата за нередности в активността на фондация “Америка за България”. На държавното обвиняване ще бъде показано изследване в размер от 358 страници за финансирането на разнообразни институции:

“Вече може да се каже, че разполагаме с цялостен свод от материали и информация за метода, по който е построена тази комплицирана октоподоподобна или дървовидна конструкция, окопала се на всички равнища в българската страна, като стартираме от администрацията и минем през всички останали равнища на българските чиновнически служби и стигнем до така наречен неправителствени организации, които като почнем да се разчепкваме в техния произход, откриваме, че те не са неправителствени. Те са държавни, на американското държавно управление, и построяват сътрудници за въздействие в нашата държава”, съобщи Костадинов.

Той добави, че “Възраждане” са превели, приспособили към българското законодателство и синхронизирали с европейското американския закон за регистрация на непознатите сътрудници, който планува непоколебим режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране извън. Костадинов увери, че законът ще бъде импортиран в Народното събрание.

Проекти, свързани с медии, плануват отпущането на:

• 425 000 лв. в поддръжка на седмичника “Капитал” и dnevnik.bg, квалифицирани като “пример за качествена публицистика и независимост на словото в България”.
• 180 000 лв. в поддръжка на Gospodari.com - обществено ангажирана осведомителна и развлекателна видео платформа за наличие.
• 350 176 лв., в поддръжка на самостоятелната публицистика посредством фондация “Отец Паисий 36” - районна медия, която разгласява на своя главен информативен портал podtepeto.com вести, разбори и следствия от Пловдив и област.
• 1 199 990 лв., в поддръжка на Платформата за самостоятелна районна публицистика “За истината”, за - разширение професионалната є мрежа в Северозападна България
• 1 122 260 лв., в поддръжка на самостоятелна публицистика за по-силна народна власт - Mediapool.bg (Фондация “InfoSpace”)
• 60 000 лв. за стартирането на нова радиопрограма, озаглавена “Критично за медиите” по радио “Дарик”.
• 30 600 USD в поддръжка на Българска национална телевизия, за отразяването на изборите за президент в Съединени американски щати
• 26 500 USD, в поддръжка на БТВ, за отразяване на изборите за президент в Съединени американски щати
• 23 535 USD, в поддръжка на Българска национална телевизия, за отразяване на 59-те президентски избори в Съединени американски щати през 2020 година
• 20 070 USD, в поддръжка на БТВ, за отразяване на изборите за президент в Съединени американски щати през 2020 г.;
• 597 100 лв., в поддръжка на Асоциация на европейските публицисти - България
• 180 000 лв., в поддръжка на Глобал уеб ООД, за обогатяване с авторско видео наличие на платформата Gospodari.com.
• 15 000 лв., в поддръжка на Онлайн медия Въпреки.com
• 3 000 000 лв., в поддръжка на Икономедия АД, за разширение онлайн наличието на “Капитал” и “Дневник” и подсилване водещите им позиции в обективно отразяване на публичния живот.
• 1 152 600 лв., в поддръжка на Фондация “Инфо Спейс” за свободни медии в отбрана на публичния интерес
• 176 280 лв., в поддръжка на Фондация “Редута. бг” за обновяване на положителните практики в аналитичната публицистика
• 178 500 лв., в поддръжка на Медиатор - интерактивна платформа в поддръжка на самостоятелната публицистика, посредством Асоциация на европейските публицисти - България
• 102 800 лв., в поддръжка на Фондация “Офф Медия”, издател на OFFNews.bg
• 120 150 лв., в поддръжка на Фондация “Офф Медия”
• 163 340 лв., в поддръжка на Сдружение “Асоциация за свободни медии” за самостоятелна районна проверяваща публицистика посредством blagoevgrad-news.com
• 1 360 820 лв., в поддръжка на Фондация “Инфо Спейс” за самостоятелна публицистика посредством Медиапул
• 1 500 060 лв., в поддръжка на “Икономедиа” АД за отбрана на качествената публицистика

Проекти, свързани с активността на правосъдната система:
• 1 184 760 лв., в поддръжка на стратегиите “Инициатива за транспарантни правосъдни назначения” и “Мрежа на американските съдии за България, Фондация “Български институт за правни инициативи”
• 436 000 лв., в поддръжка на Съюз на съдиите в България;
• 880 190 лв., в поддръжка на Фондация “Български институт за правни инициативи” за ефикасна правосъдна система;
• 697 600 лв., в поддръжка на Български институт за правни начинания - “Инициатива за транспарантни правосъдни назначения”
• 240 000 лв., в поддръжка на план “Специализираната прокуратура против проведената престъпност” на Фондация “Риск Монитор”
• 142 360 лв. в поддръжка на Индекс на промяна в прокуратурата; Български институт за правни начинания

Проекти, свързани с изборния развой, локалната власт, корупцията:
• “Прозрачност без граници” - получено финансиране в размер на към 2 700 000 лв. от “Америка за България”
• 75 000 лв., в поддръжка на Фондация “Институт за право и правосъдие”
• 530 500 лв., в поддръжка на Сдружение “Институт за развиване на обществената среда” за Граждански дейности за свободен и почтен изборен развой
• 1 358 013 лв., в поддръжка на Фондация “Антикорупционен фонд” за Устойчивост на напъните за битка с корупцията посредством увеличение на публичното влияние на следствията и присъединяване на общността
• 973 123 лв., в поддръжка на Антикорупционен фонд
• 585 980 Лева, в поддръжка на Индекс за Местната система за почтеност; Сдружение “Асоциация Прозрачност без граници” - съгласно описанието корупционните опасности и антикорупционният потенциал се правят оценка по интернационална методология, създадена от Прозрачност без граници и приспособена за локалните условия и включва общинските препоръки, кметовете, локалната администрация, правосъдната власт, полицията, политическите партии, бизнеса, медиите и гражданското общество.

Сериозно усещане прави финансирането на плановете на Институт за интернационално обучение, а точно:
• 1 893 679 USD за Програма “Младите водачи на България” - 2011 за срока октомври 2010 - октомври 2012
• 2 416 000 USD за Програма “Младите водачи на България 2012-2013 за срока септември 2011 - ноември 2013
• 1 593 500 USD за Програма “Младите водачи на България 2012-2013”, за срока септември 2012 - април 2014
• 2 320 200 USD за Програма “Младите водачи на България” 2013 - 2014, за срока октомври 2013 - март 2015;
• 1 763 500 USD за Програма “Младите водачи на България”, за срока от декември 2014 - септември 2017;
• 2 136 850 USD за Програма “Младите водачи на България”, за срока февруари 2016 - февруари 2018
Фондация Америка за България от 5 юли 2022 година: Не финансираме политици, политически партии, политическа активност или митинги
С оглед скорошни изявления, които се пробват да изкривят истината за Фондация “Америка за България”, бихме желали да изясним обстоятелствата:

Фондация “Америка за България” е самостоятелна, неправителствена и неполитическа американска фондация, която работи в партньорство с български организации за подсилване на частния бранш и демократичните институции в страната.

Фондация “Америка за България” не финансира политици, политически партии, политическа активност или митинги.

Фондация “Америка за България” не упражнява въздействие, нито насочва възгледите на наети специалисти, консултанти и организации, които финансира.

Фондация “Америка за България” дава поддръжка за планове и организации от цялата страна посредством открита и налична за всички процедура за кандидатстване за финансиране, разказана на нашата уебстраница. Всички планови оферти би трябвало да дават отговор на целите в четирите ни области на работа: Бизнес, предприемачество и технологии; Културно-исторически и естествен туризъм; Добро обучение и работни умения; и Благоприятна бизнес среда.

Фондация “Америка за България” предизвиква прозрачността и отчетността в активността на всяка една организация или социална персона. Поддържаме най-високите етични стандарти при ръководството и администрацията на нашите планове, както и персонална и професионална честност, бистрота и отчетност и чакаме същото от финансираните от нас организации и сътрудници.

Въпреки, че няма правно условие, Фондацията разгласява на интернет страницата си информация за всички планове и организации, които са получили планово финансиране от нас от основаването ни през 2009 година до през днешния ден.

Фондация “Америка за България” също следва интернационално признатите практики да заплаща хонорар за предоставени експертни съвещания, разбори и участия в разнообразни конгреси.

В известието на фондацията няма нито ред за това, че финансира медийни планове, планове, свързани със правосъдната власт, както и такива с изборите в страната ни.

От Буш-баща през БАИФ до “Америка за България”
BG демокрацията финансирана с над Щатски долар 400 млн. за 30 години


Нанси Шилър

Фондация “Америка за България” основана през 2008 година като основа за постоянни и дълготрайни американско-български връзки. Тя е правоприемник на активността на Българо-американския капиталов фонд, който е учреден от американското държавно управление чрез Американската организация за интернационално развиване за подкрепяне развиването на частния бранш в България. Фондът е основан през 1991 година от президента на Съединени американски щати - Джордж Х. У. Буш, и Конгреса на Съединени американски щати, по силата на американския Закон за подкрепяне на източноевропейските демокрации.

През 2002 година Франк Бауер, ръководител на Българо-американския капиталов фонд, е измежду учредителите на сдружението с нестопанска цел “Глобална България”.

Негов координатор е Цветелина Бориславова, ръководител на СиБанк, а с изключение на Бауер и БАИФ в сдружението са Светослав Божилов - СИБанк, Красимир Гергов - рекламна организация “Крез”, Венелина Гочева - в. “24 часа”, Сашо Дончев - Овъргаз, Валентин Златев - Лукойл България, Иван Кръстев -Център за демократични тактики, Алън Парсънс -bТV, Стефан Попов - Фондация “Отворено общество”, Иво Прокопиев - издател на в. “Капитал” и в. “Дневник”, Красен Станчев - Институт за пазарна стопанска система, Левон Хампарцумян - Булбанк, Огнян Шентов - Център за проучване на демокрацията.

В известие до медиите тогава се споделя, че “Глобална България” е отворена общественост от персони, които имат вяра, че основният въпрос пред българите през днешния ден е какво можем и сме длъжни да спечелим в един световен свят на народна власт и пазарна стопанска система.

“Имаме самостоятелен Борд на шефовете. Това са самостоятелни мозъци от всички елементи на Съединените щати: публицисти, предприемачи. Те вземат решение. Нищо общо нямаме с външната политика на Съединени американски щати. Тук сме да създадем най-хубавото за България”, споделя в изявление за Българска национална телевизия през 2015 година Гари Макдугъл, съпредседател на Борда на шефовете на фондация “Америка за България”. Той назовава неуместно изказванието, че фондацията е дългата ръка на американската външна политика в България и че тя е провокира промяната на държавното управление през 2014 година подпомагайки няколко известни протестиращи.

Над 260 млн. $ е предоставила като финансова поддръжка на страната ни за 14 година Фондация “Америка за България”. Това е сумата, която фондация “Америка за България” е дала от 2009 година до момента, с цел да обгрижва българската народна власт. Това разгласи публично преди месец новият началник на “Америка за България” Нанси Шилър, която регистрира активността до момента и начерта проектите за бъдещето. Общо с Българо-Американския Инвестиционен Фонд от 1992 година до през днешния ден са дадени над 400 милиона $ в България, регистрира още Шилър.

Източник: trud.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg