Възпоминателна керамична чаша на опълченеца Иван Габровски съхранява фондът на

...
Възпоминателна керамична чаша на опълченеца Иван Габровски съхранява фондът на
Коментари Харесай

Възпоминателна керамична чаша на опълченец съхранява историческият музей в Габрово

Възпоминателна керамична чаша на опълченеца Иван Габровски съхранява фондът на Регионалния исторически музей. Тя има надпис: "Где борците непрестанно ратуват за права, тиранията изчезва, надвит е врага ". Експонатът е определен за културна полезност за август. Това оповестиха от музея.

Експонатът е обвързван с историята на Габрово и с почитта към опълченците в следосвобожденска България. По мотив 25-годишнината от честването на Шипченските боеве, през 1902 година по поръчка на поборническо-опълченското сдружение в Сливенско от майстори грънчари били направени гледжосани керамични чаши в наследник или зелен цвят. Наред с надписа в горната част на чашите, в долната им част, под релефна батална комбинация на Шипченските боеве, пишело: "В памятъ на шипченските герои 1877 - 9, 10 и 11, VIII ".

Музеят в Габрово съхранява една от тези керамични възпоминателни чаши, която е принадлежала на Иван Николов Габровски (1854 - 1938), опълченец от Четвърта тайфа, роден в колиби Страшката река. Историците изплащат чашата от наследници на поборника през 1993 година. Това, което отличава габровския музеен експонат от останалите е, че на дъното с молив е изписано ръкописно: "За спомен на Ивана от дядо му Иван ".

Според проучванията за опълченеца Иван Габровски, той от дребен е изкарвал прехраната си като козар и чирак. Учил е до второ поделение в село Нова Махала, а по-късно е обучаван на четмо и писмо от отец Иларион в Соколския манастир. Чиракувайки, Иван Габровски скрито попада на емигрантския вестник "Свобода ", издаван от Любен Каравелов, и там прочита, че "робството не е постоянно, че надалеч оттатък Дунава има българи, които мислят и се борят за свободата на неговото родно място ".
Историците описаха, че през 1875 година Габровски минава с лодка Дунава, отива във Влашко и си намира работа като абаджия в Порчево. Впоследствие се открива в Букурещ, където работи в печатницата на Любен Каравелов. На 20 май 1876 година се прости с Каравелов и отпътува за Браила, където се записва като доброволец в Сръбско-турската война.

По-късно взема присъединяване в боевете при местността Крагуевац - Кревет. След края на военните дейности Габровски се връща в Букурещ, а на 1 май 1877 година отива в Плоещ, където се включва в състава на Първото българско опълчение и постъпва в Четвърта тайфа, Пета рота. Участва в борбите на връх Свети Никола, Шейново и село Тича.

Поборникът е награден с шест медала за смелост и цивилен заслуги - бронзов, сръбски, от военно време; сребърен, съветски, от военно време; бронзов - от Батенберг; бронзов - от Априлското въстание; стоманен кръст за Независимостта на България и сребърен кръст за смелост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР