Възпитанието и опитът на един човек определят неговото поведение както

...
Възпитанието и опитът на един човек определят неговото поведение както
Коментари Харесай

Научете тези правила, за да не се излагате на вечеря

Възпитанието и опитът на един човек дефинират неговото държание както в обществена, по този начин и в професионална среда. Препоръчително е да изградите положителни хранителни привички и да сте осведомени с тези 10 съвета за изтънчено държание в ресторант.

Целта на тази публикация е да ви показа няколко съществени правила, които е целесъобразно да се съблюдават, когато вечеряте в изтънчено заведение или в дома на ваш другар, сътрудник или управител. Наблюдавайки вашите обноски, събеседникът ви ще образува мнение за набора от качества и умения, които притежавате.

I. Преди вечеря

Ако сте поканени на вечеря от някого, постоянно е демонстрация на образование да му върнете отговор в най-кратък период. Това ще ви помогне с планирането и подреждането на дилемите ви. Ако фамилията ви е поканено на вечеря в домашни условия, може да попитате от учтивост дали децата също са включени. Ако това е по този начин, убедете се, че последните имат построени положителни обноски. При покана за вечеря в ресторант или в нечий дом, която е отправена само към вас и категорично не е упоменато, че може да доведете някого, обмислете предлагането и върнете отговор, който касае единствено вас – не задавайте въпроси дали може да доведете и приятеля/ приятелката си, тъй като той/ тя няма какво да прави довечера.

II. Подарък

Ако отивате на вечеря в дома на другар, ще демонстрирате ангажираност и положително образование, в случай че занесете подарък. Ако е хранителен артикул, не се обиждайте, в случай че незабавно не го видите на масата. Менютата за множеството вечери са авансово готови и може вашият подарък да не се вписва на останалите усети.

III. Бъдете точни

Винаги пристигайте в точния момент без значение дали вечерята е в ресторант или в домашна конюнктура – това ще го постигнете като деликатно организирате деня си. Когато пристигнете, попитайте дали местата са разпределени и къде е удачно да седнете. Ако уредникът на вечерята вдигне тост, покажете почитание и деликатно вдигнете чашата си. Не е наложително да докосвате чашите си с останалите посетители, в случай че не желаете.

IV. Нейно величество „ Салфетката “

Щом заемете своето място, изключително в случай че сте в ресторант, вземете поставената на масата салфетка и я разгънете в скута си. Ако ви се наложи да станете, деликатно я сгънете и върнете на масата (няма значение от коя страна на чинията ще я оставите). Не оставяйте салфетката на стола си!

V. Старт на вечерята

Когато сте в ресторант, не започвайте да се храните преди останалите да са получили мечтаното от тях ядене. Ако сте на вечеря у ваш прочут, започнете да се храните, когато домакинът заеме своето място. Обикновено той/ тя изрича своето посредством, че сте почели поканата му/ ѝ и ви приканва да опитате ястията.

VI. Дилемата с приборите

Ако сте на вечеря в изтънчен ресторант, ще забележите, че приборите са деликатно подредени и всеки един от тях има своя роля. Може да се каже, че това е частта, която най-притеснява хората, които за първи път са на специфична вечеря. Ако категорично не ви се предложи да следвате избран ред, придържайте се към следното предписание: започнете да употребявате приборите, които са най-отдалечени от вашата паница и поредно се приближавайте към най-близките. От лявата страна на чинията се слагат вилиците, а от дясната – ножовете и лъжицата.

VII. Храната

Когато храната е авансово сервирана на масата, признато е ястията да се подават в посока противоположна на часовниковата. Проява на неприятно образование е да започнете да се протягате през масата, с цел да достигнете някое ядене, което желаете. Вместо това учтиво помолете индивида, който е най-близо до него, да ви го подаде. Винаги използвайте сервизните принадлежности, които са оставени до всяко ядене, с цел да си сипете от него – никога вашите персонални.

VIII. Обноски на масата

Те са извънредно значими, тъй като са обществено признати и когато някой ги наруши демонстрира признаци на ниска просвета. Със сигурност вашите родители на един стадий от живота, неведнъж са ви ги повтаряли, само че дано още веднъж хвърлим взор към тях:

Изключете звука на телефона си, преди да седнете на масата. Признак на пренебрежение е към останалите посетители, в случай че от самото начало го употребявате за диалози или смс-и.
Никога не говорете с цялостна уста. Дори някой да ви зададе въпрос, преглътнете и тогава му отговорете. Може деликатно да му кимнете или да се усмихнете, с цел да му покажете, че сте го чули и ще му отговорите.
Опитайте храната, преди да добавите към нея сол, пипер или друга фалшификация. Може неумишлено да обидите домакина, в случай че решите да овкусите ястието, преди даже да знаете дали се нуждае от подправяне.
Не нарязвайте всички артикули в чинията си, незабавно щом са сложени пред вас. Режете поредно, по две-три хапки.
Никога не духайте против своето ядене с устни, с цел да изстине по-бързо (особено в случай че е супа). Внимателно разбъркайте и изчакайте да изстине.
Някои храни е признато да се употребяват с ръце. Ако сте на вечеря в домашни условия, следвайте образеца на домакина.
Ако пиете от чаша с ръкохватка, деликатно я хванете за нея.
Ако решите да консумирате самун, поредно разчупвайте филията на дребни хапки.
Със сигурност ще покажете почитание към домакина, в случай че опитате от всичко във вашата паница. В случай че сте алергични към някой артикул, обяснете този факт.
Непременно направете комплимент на домакина, в случай че храната ви е харесала. Ако не ви е, запазете своето мнение.
Използвайте приборите си единствено за хранене, а не за изтъкване на нещо с тях.
Нека единствено вашите китки допират масата, а лактите ви да са отвън нея. Ако не се храните, умерено поставете ръцете си върху скута.
Хранете се деликатно и не бързайте. Привършете, когато по-голямата част от гостите са свършили.
На всеки може да се случи да разсипе нещо – в случай че го извършите в ресторант, обърнете се към сервитьора, извинете се и потърсете неговото подпомагане. Ако сте поканени на вечеря в нечий дом, попитайте домакина къде стои гъбата (или различен апарат, от който се нуждаете), с цел да почистите. В множеството случаи, той самичък ще се погрижи, само че е симптом на положително образование да покажете отговорност.
Когато приключите да се храните, не местете и не бутайте чиниите във вътрешността. Внимателно поставете приборите си върху чинията и изчакайте да бъдат отсервирани, в случай че сте в ресторант. Ако сте в дома на ваш другар, направете същото. Не ставайте от масата и не показвайте прекомерна разпоредителност като сам/сама отсервирате приборите си.
Никога не използвайте съчка или конец за зъби, до момента в който сте на масата. Не закривайте усните си с ръка.
Не освежавайте грима си, до момента в който сте на масата. Осведомете се къде е тоалетната и направете всички тези процедури там.
IX. След хранене

След като сте завършили с храната, поставете салфетката отляво на чинията си. Изчакайте домакинът да ви уведоми какви са идващите му проекти за вечерта. Ако нищо не е планувано след вечеря, преценете ситуацията и настроението на гостите, преди да си тръгнете. Не тръгвайте 10 минути след вечеря, само че и не се натрапвайте. Ако събирането е в неофициална конюнктура, предложете на домакина да му помогнете с почистването.

X. Гостът праща поздрави и благодари

Винаги в границите на 1-2 дни от датата на събитието изпращайте признателен имейл или известие какъв брой прелестно сте си прекарали. Може да извършите и различен комплимент в няколко къси реда. Вашата противоположна връзка ще бъде високо оценена.

Източник: www.thespruce.c

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР