Възпаленото гърло е болезнено, сухо или драскащо чувство в гърлото.

...
Възпаленото гърло е болезнено, сухо или драскащо чувство в гърлото.
Коментари Харесай

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Възпаленото гърло е мъчително, изсъхнало или драскащо възприятие в гърлото.
Повечето болки в гърлото се предизвикват от инфекции или от фактори на околната среда като изсъхнал въздух. Въпреки че възпаленото гърло може да бъде неприятно, нормално то ще отмине независимо.

- Фарингитът визира региона тъкмо зад устата.
- Тонзилит е отичане и зачервяване на сливиците, меката тъкан в задната част на устата.
- Ларингитът е отичане и зачервяване на гласовата кутия, или ларинкса.
Симптоми за възпалено гърло
Симптомите могат да варират според от това, което го е предизвикало.

- драскане
- изгаряне
- неучтивост
- сухота
- неспокойствие
Може да боли повече, когато преглъщате или говорите. Гърлото или сливиците също могат да наподобяват червени.
Понякога върху сливиците ще се образуват бели петна или области на гной. Тези бели петна се срещат по-често при вирус, в сравнение с при елементарни болки в гърлото.

- задръстване на носа
- хрема
- кихане
- кашлица
- тресчица
- настинка
- подути жлези на врата
- пресипнал глас
- болки в тялото
- главоболие
- проблеми с преглъщането
- загуба на вкус

Причини за болки в гърлото Причините за болки в гърлото варират от инфекции до пострадвания. Ето осем от най-честите аргументи за възпалено гърло.
1. Настинки, грип и други вирусни инфекции
Вирусите предизвикват към 90 % от болки в гърлото.

- елементарната простуда
- грип 
- мононуклеоза - инфекциозно заболяване, което се предава посредством слюнка
- морбили - заболяване, което предизвиква обрив и тресчица
- варицела - зараза, която предизвиква тресчица и сърбящ, неравномерен обрив
- паротит - зараза, която предизвиква отичане на слюнчените жлези във врата
2. Гной по гърлото и други бактериални инфекции
Бактериалните инфекции също могат да причинят болки в гърлото. Най-често срещаният е стрептокок, зараза на гърлото и сливиците, породена от бактерии стрептококи от група А.
Стрептококите предизвикват близо 40 % от случаите на болки в гърлото при деца. Тонзилит и полово излъчени инфекции като гонорея и хламидия също могат да причинят болежка в гърлото.
3. Алергии
Когато имунната система реагира на задействащи алергия като пъстър прашец, трева и пърхот на домашни любимци, тя отделя химикали, които предизвикват признаци като назална конгестия, сълзене на очите, кихане и раздразнение в гърлото.
Излишната слуз в носа може да капе надолу по гърба на гърлото. Това се назовава постназално капково и може да раздразни гърлото.
4. Сух въздух
Сухият въздух може да изсмуче влагата от устата и гърлото и да ги остави да се усещат сухи и драскащи. Въздухът най-вероятно е изсъхнал през зимните месеци, когато стаите се отопляват и се проветрява рядко.
5. Дим, химикали и други дразнители
Много разнообразни химикали и други субстанции в околната среда нервират гърлото, в това число:
- цигара и различен тютюнев пушек
- замърсяване на въздуха
- почистващи артикули и други химикали
6. Травма
Всяко пострадване, като удар или нарязване на шията, може да аргументи болежка в гърлото. Попадането на парче храна, забито в гърлото ви, също може да го раздразни.
Многократната приложимост напряга гласните струни и мускулите в гърлото. Можете да получите болки в гърлото, откакто крещите, говорите мощно или пеете за дълъг интервал от време. Болките в гърлото са постоянно срещано недоволство измежду фитнес инструкторите и учителите, които постоянно би трябвало да крещят.
7. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е положение, при което киселина от стомаха се връща назад в хранопровода - тръбата, която придвижва храна от устата към стомаха.
Киселината изгаря хранопровода и гърлото, причинявайки признаци като киселини и киселинен рефлукс - регургитация на киселина в гърлото.
8. Тумор
Туморът на гърлото, гласовите струни или езика е по-рядка причина за възпалено гърло. Когато болката в гърлото е симптом на рак, тя не отшумява след няколко дни.
Домашно лекуване на възпалено гърло
Можете да лекувате множеството болки в гърлото вкъщи. Почивайте си и дайте късмет на имунната си система да се пребори с инфекцията.

- Гаргара със примес от топла вода и 1/2 до 1 чаена лъжичка сол.
- Пийте топли течности, които работят успокояващо за гърлото, като парещ чай с мед, бульон за чорба или топла вода с лимон. Билковите чайове са изключително успокояващи за възпалено гърло.
- Охлаждайте гърлото си, като хапвате студено лакомство като да вземем за пример сладолед.
- Смучете бонбони, които успокояват болката
- Ползвайте овлажнител в стаята, в която спите, с цел да добавите влага към въздуха.
Кога да отидете на доктор? Болките в гърлото, които са породени от вирусна зараза, нормално се оправят независимо след два до седем дни. И въпреки всичко някои аргументи за възпалено гърло би трябвало да бъдат лекувани.

- мощна и непрестанна болежка в гърлото
- проблеми с преглъщането
- проблеми с дишането или болежка, когато дишате
- затруднено отваряне на устата
- възпалени стави
- тресчица и по-висока температура от 38 градуса 
- мъчителен или вцепенен врат
- болки в ушите
- кръв във вашата слюнка или храчки
- възпалено гърло, което продължава повече от седмица
Диагноза По време на визитата при доктор, той ще ви попита за вашите признаци и ще употребява фенерче, с цел да ревизира задната част на гърлото ви за зачервяване, отичане и бели петна. Лекарят може също да опипа страните на врата ви, с цел да види дали имате подути жлези.
Ако лекарят подозира, че имате гной, ще постави тампон в задната част на гърлото ви и ще вземе проба за тест за стрептококи бактерии. С бърз стрептокок тест, лекарят ще получи резултатите до минути.
За да се удостовери диагнозата, тестът ще бъде изпратена в лаборатория за тестване. Лабораторният тест лишава един до два дни, само че дефинитивно може да покаже, че имате гной в гърлото. Понякога може да се нуждаете от още проби, с цел да разберете повода за болката в гърлото. 
Лечение на болки в гърлото
Можете да приемате медикаменти за облекчение на болката от възпалено гърло или за лекуване на главната причина.

- ацетаминофен 
- ибупрофен
- аспирин

- спрей за възпалено гърло, който съдържа изтръпващ антисептик като фенол, или охлаждаща съставна част като ментол или евкалипт
- таблетки за гърло
- сироп за кашлица
Някои билки, в това число бряст, корен от ружа и корен на женско биле, се продават като медикаменти против болки в гърлото. 
Видовете болки в гърлото и какво би трябвало да знаем за тях

- Антиациди като Tums, Rolaids, Maalox и Mylanta за обезвреждане на стомашната киселина.
- Н2 блокери като циметидин (Tagamet HB), фамотидин (Pepcid AC) и ранитидин (Zantac) за понижаване на производството на стомашна киселина.
- Инхибитори на протонната помпа (PPI) като лансопразол (Prevacid 24) и омепразол (Prilosec, Zegerid OTC), с цел да блокират производството на киселина.
Кортикостероидите с ниска доза също могат да оказват помощ при болежка при възпалено гърло, без да предизвикват съществени странични резултати.
Кога да пием антибиотици
Антибиотиците лекуват инфекции, породени от бактерии, като гной в гърлото. Те не лекуват вирусни инфекции.
Трябва да лекувате стрептокок с антибиотици, с цел да предотвратите по-сериозни затруднения като пневмония, бронхит и ревматична тресчица. Антибиотиците могат да понижат болката в гърлото с към един ден и да понижат риска от ревматична тресчица с повече от две трети.
Обикновено лекарите предписват курс на антибиотици с дълготрайност към 10 дни. Важно е да приемате всички медикаменти, които са ви изписани, даже в случай че започнете да се чувствате по-добре. Спирането на антибиотик прекомерно рано може да остави живи бактерии, които могат да ви разболеят още веднъж.
Заключение Вирусните и бактериалните инфекции, както и дразнителите и пострадванията, предизвикват инфектиране на гърлото. Повечето болки в гърлото се усъвършенстват след няколко дни без лекуване.
Почивка, топли течности, гаргари със солена вода и обезболяващи без рецепта могат да оказват помощ за усмиряване на болката от възпалено гърло вкъщи.
Гной в гърлото и други бактериални инфекции се лекуват с антибиотици. Вашият доктор може да ви направи тест с тампон, с цел да разбере дали имате стрептокок.
Потърсете доктор при по-тежки признаци, като проблеми с дишането или преглъщането, висока температура или вдървен врат.

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР