Възобновяемата енергия в ЕС да съставлява 45 на сто до

...
Възобновяемата енергия в ЕС да съставлява 45 на сто до
Коментари Харесай

Възобновяемата енергия в ЕС - 45% до 2030 г.

Възобновяемата сила в Европейски Съюз да съставлява 45 на 100 до 2030 година

Това е новата цел, която Европейската комисия си слага, разгласи нейният ръководител Урсула фон дер Лайен. Тя приказва след съвещание на Колегиума на комисарите.

Досегашната цел бе 40 %.

„ Войната на Владимир Путин носи сривове на международния енергиен пазар. Тя демонстрира какъв брой сме подвластни от вносни изкопаеми горива и какъв брой сме уязвими, като разчитаме на Русия във вноса на тези горива. Сега би трябвало да понижим допустимо най-бързо зависимостта ни от съветската сила. Ние можем “, посочи Фон дер Лайен.

Днес Комисията показа предлагането си за тактиката REPowerEU за самостоятелност от съветските изкопаеми горива.

Също по този начин задачата за енергийна успеваемост до 2030 година се подвига от 5 на 9%, добави Урсула фон дер Лайен.

Европейски Съюз може да замести съветските изкопаеми горива, като работи на три равнища:

• 1. В търсенето – посредством икономисване на енергия;

• 2. В доставките - посредством диверсификация на вноса на сила с отвод от изкопаеми горива и ускорение на прехода към чиста енергия;

• 3. REPowerEU. Тази тактика ще помогне на Европейски Съюз да форсира постепенния отвод от изкопаеми горива и започване на вложения в нов мащаб. Така ще бъде интензивен и Европейският зелен пакт.

Повече от явно е, че пестенето на сила е най-бързият и на ниска цена метод за справяне с актуалната енергийна рецесия. С цел ускорение на прехода към чиста сила Европейска комисия предлага по-бързото издаване на разрешителни за възобновими енергийни източници (ВЕИ) и свързаната с тях инфраструктура като мрежите. Брюксел предлага също по този начин всички търговски и публични здания в Европейски Съюз да бъдат задължени да имат слънчеви акумулатори на покривите си до 2025 година, а новопостроените жилищни здания – до 2029 г

Комисията предлага механизъм за взаимно закупуване и взаимна връзка със страните снабдители. Това е допълнение към контрактуваната към този момент от ръководителите на 27-те страни членки платформа за взаимно закупуване на газ. По този метод ще бъде обезпечен импорт на газ без конкуренция сред обособените членки.

За реализирането на всички тези оферти Европейска комисия активизира съвсем 300 милиарда евро, заяви Урсула фон дер Лайен. 72 милиарда от тях са под формата на грантове, а 225 милиарда – на заеми.

Това ще включва и финансиране в размер до 10 милиарда евро за пропуснати благоприятни условия за закупуване на газ и полутечен природен газ. Целта е нито една страна от Европейски Съюз да не остане на студено. До 2 милиарда евро ще бъдат дадети за петролна инфраструктура за преустановяване на доставките на „ черно злато “ от Русия. Останалата част от финансирането ще бъде предопределена за ускорение и възстановяване на прехода към чиста сила.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР