Възобновяема енергия, общество със силно потребление, по-големи права за жените,

...
Възобновяема енергия, общество със силно потребление, по-големи права за жените,
Коментари Харесай

Ще стане ли Саудитска Арабия "нормална държава"

Възобновяема сила, общество със мощно ползване, по-големи права за дамите, цялостна претовареност и сдържан ислям - това са част от обещанията, които саудитският принц Мохамед бин Салман направи в последната година, откогато бе посочен за престолонаследник. Някои от тях той в действителност повтори - 32-годишният принц приказва за визията си за смяна на Саудитска Арабия, откогато стартира да се издига във властта преди три години и откогато от ден на ден управнически решения се свързват с възходящото му въздействие на фона на информацията в арабски медии, че здравето на крал Салман се утежнява.

Точно преди година крал Салман го издигна за престолонаследник. Скоро по-късно той сподели в изявление, че страната му дълго време не е била " естествена ", и даде обещание съществени промени, само че предизвести, че ще са мудни - в това число поради опозиция от религиозния хайлайф, само че и от разграниченото в оценките си общество. Резултатите в промяната на закостенялата, надълбоко обичайната Саудитска Арабия се преглеждат на запад и в прилежащи арабски страни със смесени усеща.

Какво се случи в Саудитска Арабия и какви проблеми предстоят? " Дневник " обобщава.

Жените

Какво се промени: Мохамед бин Салман желае да усили продуктивността на стопанската система и се нуждае повече дами да влязат на трудовия пазар. Сега освен повече сфери им оферират работа (има разгласи даже в прокуратурата) - те могат да откриват лични компании.

Възможност за смяна ще даде и разрешението за шофиране от тази неделя - до момента напредването с автомобил без брачна половинка бе допустимо единствено за богатите дами, които имаха шофьори; на останалите бе неразрешено даже в краен случай да сядат зад кормилото.

Въведоха се и леки облекчения в облеклото. Жените също по този начин могат да посещават и спортни събития.

Проблемите: В последните седмици Саудитска Арабия арестува дами и мъже деятели, които желаят либерализация. Според изявления на локални и интернационалните медии те водят от месеци акция за анулация на строгото наставничество в Саудитска Арабия - разпоредбите, съгласно които дамите нямат право да взимат значими решения, свързани с работа, пътешестване и други сходни, без утвърждението на брачен партньор или мъжки родственик.

Изглежда, Рияд още не е подготвен да стигне толкоз надалеч и желае да задава темпа на промени " изпод нагоре ", вместо да се вслушва в претенции, с цел да не се сблъсква с консервативния яд, написа The Atlantic. В изявление за изданието през април принцът, запитан дали би трябвало да се отстранен забрани, като да вземем за пример тази дамите да пътуват сами, той отговори, че би трябвало да се откри метод, който " да не вреди на фамилиите и културата ".

Фотогалерия: Жени зад кормилото в Саудитска Арабия >

Обществото

Какво се промени: Развлеченията бяха табу в Саудитска Арабия във типа, в който ги познават Западът или даже множеството други арабски страни. Двайсет години действаше възбрана за концерти, 35 година - за кинопрожекции. И двете към този момент могат да се случат частично с цел да задоволят потребностите на младите генерации, частично с цел да пренасочат отлива на средства от " развлекателния туризъм " към лична промишленост, в която ще бъдат вложени десетки милиарди долари.

Проблемите: В някои сегменти на развлекателната промишленост мъчно ще се намерят задоволително саудитски служащи в страна, която мощно разчита на чужденци, с цел да движат стопанската система ѝ - секторът на услугите не се смята за най-желан от саудитците, нито е добре заплатен (в съпоставяне с държавната работа), а в част от него неотдавна бяха въведени и квоти за минимално съответствие на саудитските служащи (приветствано от обществото изключително в случаите, когато клиентите са жени).

Същевременно консервативните настройки на част от обществото реагират против част от новите " развлечения " - били те представления, филми или сапунени опери. Директорът на съществуващата едвам от 2 година организация, която да " контролира " тази сфера, бе уволнен тази седмица поради съветско цирково зрелище, участничките в което бяха наречени " голи " от недоволни жители. Подобен изблик на яд имаше поради видеоклип, предаван по време на едно от първите спортни събития, посетено и от дами. С това се разгоря още веднъж дебатът кое е " задоволително " за по-голямата част от саудитците и кое прекомерно " демократично " за момента.

Фотогалерия: Саудитска Арабия преоткрива киното след 35-годишна възбрана >

Религията

Какво се промени: " Саудитска Арабия не е на себе си от 30 години ", сподели Мохамед бин Салман в изявление за " Гардиън " предходната година; в идващите месеци той повтори концепцията неведнъж и направи препратка към края на 70-те и началото на 80-те година, когато духовенството се оказва с непропорционално огромна роля в обществения живот на страната. Твърди, че ислямът, към който би трябвало да се завърне кралството, е сдържан и че ще търси разговор както с шиитското малцинство (около 10 на 100 от населението), по този начин и с малобройните християни и евреи в страната.

Засега поръчките на принца са със мощно пожелателен темперамент. Той обаче опита да даде и някои позитивни сигнали - през ноември някогашният правосъден министър Мохамед ал Иса, който преди този момент оглавяваше противоречивата Мюсюлманска международна лига в Мека, сподели, че организацията му към този момент няма да прави това, а ще се бори с радикалния ислям. Саудитска Арабия пък непринудено се отхвърли от контрола над най-големия ислямски храм в Белгия, свързван с радикални хрумвания.

Също през ноември принцът лиши от религиозната полиция в страната правото да арестува и задържа десетки духовници, а контролът му във върховете на религиозния хайлайф бе засвидетелстван от поддръжката, която Съветът на висшите духовници оказа на арестите.

Проблемите: Уахабизмът (който принцът се опита да омаловажи като фактор в упоменато към този момент интервю) години наред е съществена идеология и регулатор на връзките в саудитското общество. Организации и фондации, основани в Саудитска Арабия или получаващи пари от нея, дълго време бяха експортьор на радикализъм и екстремизъм по света (и проповядваното от тях към момента има въздействие в Европа). В страната са и две от най-свещените места за исляма.

Степента, в която уахабизмът (салафитско течение, което интерпретира строго Корана, постоянно буквално) контролира живота в обществото, значи, че Мохамед бин Салман би трябвало да стъпва деликатно, защото по личните му думи има доста консервативни - а и разграничени в убежденията си - фамилии в страната. Освен това принцът си навлече рецензии, че задачата му в действителност е разгром върху консерваторите, с цел да утвърди бъдещото си ръководство, а не толкоз с мисъл за бъдещето на Саудитска Арабия. Третата догадка е, че Мохамед бин Салман просто търси верния баланс сред либерали и консерватори, което постоянно се е случвало и при предшествениците му.

Икономиката и финансите

Какво се промени: " Не ни вършат богати и мощни петролът и религията ", споделя закостенял саудитец в репортаж на " Вашингтон пост ". И саудитският принц желае тези думи да дават отговор на действителността - да вземем за пример да понижи зависимостта на страната от петрола, да диверсифицира стопанската система (както вършат всички страни в Залива), да създава нови технологии и да понижи каузи на горивата в енергийния микс. За последната цел работи по огромен план дружно с японската SoftBank, който би трябвало да се реализира в идващите години. От години принцът дава поръчка и за справяне със сериозните дефицити в бюджета, като понижи раздутите държавни разноски и средствата, заделяни за голямото кралско семейство (около 15 хиляди души, от които най-заможните са към 2000).

Рияд разпорежда очаквания даже на туризма - да вземем за пример с повече визи и с достъп до повече обекти за културен и исторически туризъм. За битка с безработицата в редица браншове са въведени квоти за най-малък дял саудитски жители в личния състав в страна, където милиони служащи градят стопанската система от десетилетия посредством системата " кафала " (характерна за доста места в Залива), извършвайки действия, които саудитците не желаят. От септември тази година отчасти в търговията на дребно, да вземем за пример в продажбата на часовници, очила, коли и други, няма да могат да работят чужденци.

 Ще стане ли Саудитска Арабия
© Handout, Reuters

Проблемите: С към 12.7% безработица и с отлив на вложения предходната година амбициозните цели за промени евентуално са под въпрос. За 2017 година по данни на Организация на обединените нации в страната са се влели 1.4 милиарда $ директни непознати вложения в съпоставяне със 7.5 милиарда $ за 2016-а - дребни стопански системи в района като Йордания и Оман са с много по-добри индикатори. Освен това доста саудитци не желаят да работят отвън държавния бранш - междинната заплата в него е 2860 $, а в частния е малко над 2000. На трудовия пазар работят схеми, даващи опция чиновници да се водят такива на хартия, само че даже да не се появяват на работа, а да вземат заплати.

Критици на Мохамед бин Салман споделят, че и антикорупционната акция от предходната година (с която се конфискуваха над 70 милиарда $ от високопоставени саудитци) цели да събере средства за бюджета, с изключение на да утвърди въздействието му в кралското семейство, чието чисто благосъстояние се оценяваше на 1.4 трлн. $.

Що се отнася до зелената сила, Саудитска Арабия към момента има пред себе си въпроси, свързани с цените на петрола, добива и бюджета си, а и възобновимите източници са ниша, от която други страни в Залива започнаха да се възползват много по-рано.

Друго

Повече въпроси, в сравнение с отговори поражда външната политика, чиито решения от последната година се свързват точно с Мохамед бин Салман. Блокадата на Катар, изненадващата, оповестена от Рияд, оставка на ливанския министър председател, все по-откритите закани към Иран и усилването на акцията против бунтовниците в Йемен се свързват в арабския свят със стила на принца. Подобряващото се към този момент даже на думи отношение към Израел също стъписва мнозина и породи спекулации за допустима посредническа роля в израелско-палестинския спор.

Ползите - или вредите - от тези инициативи във външнополитически и геополитически проект обаче занапред ще бъдат оценени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3306)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР