Възможността да получиш конкретен отговор на въпроса си вместо страница

...
Възможността да получиш конкретен отговор на въпроса си вместо страница
Коментари Харесай

AI търсачките вдигат 10 пъти разходите на Google и MS

Възможността да получиш съответен отговор на въпроса си вместо страница с линкове звучи доста добре от потребителска позиция - на всички ни е писнало да търсим нещо и да получаваме отсреща некачествени, само че добре усъвършенствани за Гугъл страници с ненужна информация. Според някои към този момент сме покрай познатите от sci-fi киното и литературата " диалози " с компютъра. Това обаче коства скъпо. Както се оказва - 10 пъти по-скъпо, в сравнение с обичайното основано на основни думи търсене в Мрежата.

Цифрата е от шефа на Alphabet (компанията майка на Google) Джон Хенеси, като той я даде пред " Ройтерс ". Използваната досега технология от Гугъл Search е коствала като приложимост на изчислителен запас почти 0,2 цента, до момента в който в този момент всяко търсене, на което изкуственият разсъдък би трябвало да даде обстоен отговор, излиза най-малко няколко цента.
 Вече е публично: Microsoft води пред Гугъл при търсенето онлайн
Вече е публично: Microsoft води пред Гугъл при търсенето онлайн

ChatGPT към този момент задвижва Bing, ще влезе и във всички съществени артикули на компанията

Според анализаторите от Morgan Stanley, в случай че превърнем в отговори от по 50 думи почти 3,3-те трлн. търсения за предходната година, разноските на Гугъл биха скочили с 6 милиарда $. Според SemiAnalysis растежът е " единствено " 3 милиарда $. И в двата случая сумата е голяма дори на фона на 60-те милиарда $ доходи на Alphabet за предходната година.

Конкурентната AI-базирана търсачка You.com към този момент от няколко месеца има чат бот. Според изпълнителният ѝ шеф Ричард Сочър прибавянето на изкуствен интелект е нараснало разноските с сред 30% и 50%.

Защо коства толкоз пари?

AI функционалностите се построяват върху т.нар огромни езикови модели. Те имат милиарди параметри (в случая на потребления в известния ChatGPT - цели 175 милиарда), като логаритмите са " обучавани " на големи количества текстове на най-различни тематики. Когато потребителят зададе въпрос, той се проучва и се приготвя отговор на база на към този момент насъбрания и проведен познавателен масив. Това изисква доста сериозна изчислителна мощност - профилиран хардуер за милиарди долари.
 Сам Алтман от OpenAI: Човекът, от който Гугъл най-вече се опасява
Кой е индивидът, от който Гугъл най-вече се опасява

От термоядрения синтез и изкуствения разсъдък до подготовката за Апокалипсиса - Сам Алтман е едно от най-интересните лица в света на технологиите

Освен чиповете е необходим и ток. Когато става дума за обичайното търсене по основни думи, приказваме за развой, който е оценен в елементи към този момент 20 години и по този начин и системите, които се употребяват, са оптимално ефикасни. Новият хардуер, който разчита на невронни мрежи и огромни езикови модели, към момента не е по този начин усъвършенстван и това в допълнение усилва неговата консумация на електрическа енергия.

Компромисите с AI търсачките с изключение на всичко друго са и доста по-трудно постижими. Ако при общоприетоо търсене с основни думи излизат несъответствуващи резултати, това е противен, само че въпреки всичко предстоящ проблем. Ако обаче имаме чат бот, който с цялостна убеденост популяризира дезинформация или се държи жестоко с потребителите, това може да докара рецесия на цялата компания.
 Изкуственият разсъдък на Microsoft бърка данни, години и обстоятелства
Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни неточности

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри съществени дефекти още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

Така Alphabet изгубиха над 100 милиарда $ пазарна стойност, откакто техният Гугъл Bard се оказа, че прави неточности дори в рекламния си клип, а Microsoft Bing AI се наложи да бъде мощно стеснен като функционалност, откакто консуматори демонстрираха какъв брой елементарно излиза от надзор.

Защо тогава изобщо се захващат с това?

Някои скептици считат, че AI взривът ще отшуми по същия метод, както се случи и с късата международна популярност на NFT - няколко месеца медии и инфлуенсъри ще изясняват, че това е гражданска война, само че по-късно ще минат към идващото огромно нещо, а " революцията " ще остане с нишова приложимост. Никой не може най-малко все още да каже дали ще стане тъкмо по този начин, само че има най-малко една причина обстановката да бъде друга - AI дава късмет на Microsoft против Гугъл.
 You.com изпревари Гугъл и Microsoft и към този момент има работеща AI търсачка
Вече има търсачка с AI, налична за всички - не е от Гугъл и MS

Тя демонстрира бъдещето на Мрежата, само че дали това ще е задоволително, с цел да пребори колосите?

Цялата " конкуренция във въоръжаването " към AI стартира сега, в който в Редмънд осъзнаха, че най-сетне имат нещо, с което търсачката им Bing да разклати 93-процентовия монопол на Гугъл в уеб търсенето. Затова и цялата им тактика се гради върху визията, че става дума за качествено нов метод за работа с компютри и смарт устройства. Гугъл очевидно прибързаха с отговора си под формата на много близкия като концепция Bard, като концепцията беше ясна - в случай че в действителност навлизаме в нова ера, и Гугъл ще е част от нея.

За Microsoft скокът в разноските поради изкуствения разсъдък обаче е по-поносим - въпреки всичко все още те обработват едвам 3% от търсенията в интернет. Затова и финансовият шеф на компанията Ами Худ акцентира пред " Ройтерс ", че увеличението на потребителите и на рекламните доходи дружно с тях ще докара до положителен резултат при разгръщането на Bing AI измежду милионна публика.
 Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Гугъл до две години
Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Гугъл до две години

ChatGPT се трансформира в обичано средство за задаване на въпроси измежду милиони консуматори

Гугъл на собствен ред усъвършенстват своя хардуер, тъй че да се оправя по-добре особено със свързани с изкуствения разсъдък задания. Работи се и по самите езикови модели. Според началник от софтуерния бранш, поискал анонимност, сега огромното предизвикателство е да се понижи броят на параметрите без това да въздейства на точността.

В тази посока към този момент работи Meta. Техният модел LLaMA, който е свободно наличен за откривателите, е с 65 милиарда параметъра, само че съгласно разбор на компанията представянето му е сходно или по-добро спрямо конкурентните, които са доста по-големи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР