Възможността България да получава допълнителни количества доставки на газ от

...
Възможността България да получава допълнителни количества доставки на газ от
Коментари Харесай

Договаряме допълнителни количества газ от Азербайджан

Възможността България да получава спомагателни количества доставки на газ от Азербайджан бе главен акцент по време на визитата на президента Илхам Алиев. Днес той се срещна с премиера Гълъб Донев и премиера Румен Радев. Алиев е на двудневно публично посещаване у нас.

Донев даде работен обяд на Алиев. В състоялия се диалог бе изказано удовлетворение по отношение на откритото стратегическо партньорство сред двете страни.

Донев е подчертал върху енергийното съдействие и приноса на Азербайджан като благонадежден сътрудник и поръчител в областта на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз.

Министър-председателят е срещнал президента Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която има главно значение за енергийната сигурност в района и за диверсификацията на енергийните източници.

Премиерът Донев е показал, че отличното дългогодишно партньорство сред София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят опциите България да получава спомагателни количества газ от Азербайджан.

Предвид стратегическото разположение на България и на Азербайджан по продължение на коридора " Изток-Запад ", министър председателят Гълъб Донев е откроил евентуалните изгоди за двете страни от задълбочаване на съдействието в региона на превоза и свързаността.

В рамките на диалога министър-председателят Донев е обърнал особено внимание и на взаимоотношението на България и Азербайджан в културната сфера, като е дал висока оценка за постигнатите резултати.

Доставките на спомагателни количества и размер азербайджански природен газ за България са били разисквани с Алиев и от президента Румен Радев.

Това сподели президентът Алиев в взаимни изказвания с президента Радев на „ Дондуков “ 2 след срещата им " на четири очи " и пленарните диалози на формалните делегации.
 Снимка Българска телеграфна агенция

Алиев сподели, че ще засегне тази тематика и на национално равнище след завръщането си в Азербайджан.

В момента страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб.м природен газ годишно, подписан от " Булгаргаз " през 2013 година По силата на съглашението, доставките започнаха през 2020 година и са за период от 25 години, като ще можем да получаваме цялостния размер с стартирането в употреба на интерконектора с Гърция, чието публично разкриване ще се състои на следващия ден в София.

Сътрудничеството в енергийната сфера и енергийната сигурност беше измежду главните акценти в диалозите на двамата президенти.

През юли ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен  и президентът Илхам Алиев подписаха в Баку меморандум за съгласие сред Европейска комисия и Азербайджан за удвояване вноса на природен газ като доставките на азерски газ за Европа би трябвало да доближат 20 милиарда кубически метра годишно до 2027 година

" За нас Азербайджан се утвърди като мечтан, влиятелен и благонадежден сътрудник ", сподели през днешния ден президентът Радев.

Той показа на президента Алиев предложение, постъпило до него през вчерашния ден и подписано от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, които оферират да транзитират спомагателните количества газ по меморандума, подписан сред Европейска комисия и Азербайджан.

" Това, което се предлага, е нов метод, ще даде опция, вместо да чакаме дълго време и да се влагат обилни средства в разширение и модернизацията на газопреносната инфраструктура по Южния газов кулоар, изключително в частта ТАП, да можем да пренасяме незабавно спомагателните количества газ от Азербайджан към Европа, употребявайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири страни и по този начин газът да доближава доста по-бързо, по-евтино и по-сигурно до Централна, Западна и Южна Европа ", изясни Румен Радев.

Той добави, че това ще бъде препоръчано на следващия ден по време на двустранни диалози с участниците в откриването на газовата връзка с Гърция, а също и с ръководителя на Европейска комисия, които ще бъдат в София.

" Ако има визията на всички тези страни, България е подготвена още в границите на месец да провежда среща на високо равнище, на която да се задейства този план ", сподели президентът Радев.

В изискванията на прекратени доставки, на високи цени, на рецесия в снабдяването с газ търсим нови благоприятни условия, новаторски решения за решение на тези проблеми, сподели още Румен Радев. Той добави, че с президента Алиев са разискали опцията някои от нашите огромни промишлени потребители на газ в региона на производството на изкуствени торове, полимери, цимент, стъкло - асортименти, които създава и Азербайджан и търгува с тях, да получават газ непосредствено от Азербайджан,  а след това дружно да излизат на трети пазари. По този метод се икономисват големи средства от превоза, икономисва се време и се излиза непосредствено на европейските пазари.

" Това ще докара и до значително  облекчение на публичния снабдител " Булгаргаз ", тъй като количествата  природен газ за тези огромни потребители могат да идват непосредствено от Азербайджан ", сподели Радев.

Той добави, че това ще бъде разисквано в границите на визитата на президента Алиев, с цел да се видят вероятните действителни варианти за реализиране на съдействие в това направление. Ще бъдат прегледани също и опциите за концепцията „ природен газ против електричество “.

Президентът Радев означи още, че визитата на президента Алиев в България има двойна символика - тя е в годината, в която означаваме 30 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни и обгръща и значима дата - 1 октомври, когато ще бъде открита публично междусистемната газова връзка сред Гърция и България.

" Интерконекторът дава стратегическо измерение на нашето съдействие и е извънредно значима освен за България и прилежащите на нас страни, само че и за района на Централна и Източна Европа ", уточни Радев.

Той означи, че газовата връзка ще даде опция за първи път да получаваме действително газ от Азербайджан.

" Тя трансформира уверено енергийната карта на Европа и надвишава надалеч измеренията на един инфраструктурен план, тъй като е мощен катализатор за развиване на капацитета на икономическото съдействие в целия наш район. По-важното е, че тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство ", сподели Радев.

Румен Радев означи също значимото значение за България и за целия  Европейски Съюз на поетия ангажимент от Азербайджан с подписания меморандум с Европейска комисия, с което се подсигурява сигурността на доставките за Европа.

" През годините Азербайджан се е потвърдил като благонадежден снабдител и експортьор на газ  и в този момент се потвърждаваме като надеждни сътрудници за следващ път ", сподели президентът Илхам Алиев.  " Във основа на подписания меморандум за съгласие за стратегическо партньорство в енергетиката през идните години ще удвоим най-малко производството и износа към Европа. Имаме ресурсите - 2,6 трилиона куб. м, имаме доста благоприятни условия за доставки през разнообразна инфраструктура, газова мрежа ", добави президентът Алиев.

Той уточни още, че откриването на газовата връзка сред Гърция и България е от историческо значение и изрази увереност, че това ще разреши азербайджанският газ да доближи освен до България, само че и до Европа в по-големи количества и размери и ще подсигури енергийната сигурност на европейския континент като цяло.

Президентите Радев и Алиев са разискали също нуждата от допустимо скорошно разкриване на посланичество в България на държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР. Румен Радев изрази и вяра, че директната авиолиния София-Баку, контрактувана при визитата му в Азербайджан в края на 2017 година,  с края на пандемията ще бъде възобновена още веднъж.  Линията подкрепя развиването на връзките в туризма и бизнеспътуванията.

Освен съдействието в енергийната сфера, двамата президенти са разискали и благоприятни условия за съдействие в осведомителните технологии и роботиката, изкуствения разсъдък, производството на зелен водород, сподели Румен Радев. Той уточни, че двете страни могат да си сътрудничат и в производството на азотни торове, в производството на съставни елементи за автомобилната индустрия - област, в която страната ни има триумфи в последните години, в земеделието, хранително-вкусовата индустрия и фармацията. Радев означи и значимостта на съдействието в науката, образованието и културата.

Президентът Алиев прикани фирмите от България и Азербайджан да работят в още по-тясно съдействие и предложения българския бизнес да взе участие в реализацията на инфраструктурни планове в страната му. Днес Алиев ще има среща с представители на българския бизнес.

" Вярвам, че съдействието в стопанската система, вложенията и търговията ще бъде забележителна и подтиквам българските компании да работят в по-голямо съдействие, да се насочват към Азербайджан. Има доста инфраструктурни планове в Азербайджан и компании от другарски страни са добре пристигнали да вземат участие в тях ", сподели президентът Алиев.

В изказването си президентът Радев означи още значимия принос на фондация „ Гейдар Алиев “ за запазване и развиване на нашето културно-историческо завещание и активността на фондацията във Велико Търново.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР